Nieuwsbericht

Samenwerking Nederlandse en Indonesische kennisinstituten

22 november 2013

Indonesië kampt met waterbeheerproblemen zoals bodemdaling, grondwateronttrekking, wateroverlast en droogte. Kennisinstituten in Nederland en Indonesië gaan hun samenwerking intensiveren om oplossingen voor de nabije toekomst te ontwikkelen.

Negen Nederlandse en Indonesische instituten tekenden vrijdag 22 november in Jakarta, in aanwezigheid van minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, een overeenkomst voor een nieuw Joint Cooperation Program (JCP) voor verder gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling van systemen op het gebied van waterbeheer. Indonesië is één van de vijf aandachtsgebieden in het Nederlandse Waterplan.

Samen werken aan data en voorspellingssystemen
Het doel van de overeenkomst is dat Nederlandse en Indonesische partners in de hele keten van weer en klimaatdata, waterbeheer en veiligheid, ruimtelijke planning en toepassingen in de landbouw gaan samenwerken.

Aandachtsgebieden van het JCP zijn het beschikbaar maken en analyseren van consistente datasets voor het waterbeheer in Indonesië (hydrologisch, meteorologisch, klimaat), onderzoek naar specifieke probleemgebieden zoals bodemdaling en grondwateronttrekking (o.a. voor Jakarta), drainage in veengebieden op Sumatra en Kalimantan en klimaatverandering. Verder wordt een voorspellingssysteem voor wateroverlast en droogte ontwikkeld.
Deze nieuwe overeenkomst is een uitbreiding van de reeds lopende samenwerking tussen Deltares, KNMI, BMKG en PusAir die in 2011 gestart is. In de eerste fase van het JCP is onder andere gewerkt aan een operationeel waarschuwingssysteem voor de overstromingen in Jakarta, klimaatreeksen voor Jakarta en een droogte informatie systeem.

Deelnemende instituten uit Nederlandse zijn KNMI, Deltares, Alterra Wageningen UR en ITC. De Indonesische en hun Nederlandse 'zusterinstituten' zijn: BMKG (het Indonesische KNMI), PusAir (Deltares), BIG (ITC) en BBSDLP (Alterra). Daarnaast is ook het Badan Pengkajian dan Penerapan Teknologi ( BPPT) onderdeel van het Joint Cooperation Program (JCP). Het BPPT is een non-departmental government agency op het gebied van technologieontwikkeling.

Ge Verver tekent namens het KNMI het Joint Cooperation Program (JCP) voor gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling van systemen op het gebied van waterbeheer
Ge Verver tekent namens het KNMI het Joint Cooperation Program (JCP) voor gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling van systemen op het gebied van waterbeheer
De nieuwe overeenkomst is een uitbreiding van de reeds lopende samenwerking tussen Deltares, PusAir, KNMI, BMKG (het Indonesische KNMI)
De nieuwe overeenkomst is een uitbreiding van de reeds lopende samenwerking tussen Deltares, PusAir, KNMI, BMKG (het Indonesische KNMI)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten