Klimaatbericht

Sterke afsmelting van alpengletsjers vanwege warme voorzomer

07 juli 2017

De hittegolf van juni is van grote invloed op de zomerafsmelting van de gletsjers in de Alpenlanden. Door de relatief droge winter beginnen de gletsjers deze zomer namelijk al met een dunnere laag beschermende sneeuw. Voeg daarbij de vroege hittegolf, en de minder goed reflecterende delen van gletsjers komen snel bloot te liggen aan de weersinvloeden tijdens de zomer.

Ook in Oostenrijk is afgelopen juni de op één na warmste geworden in 251 jaar. Met 3,3 °C boven het langjarig gemiddelde was het zeer warm, maar nog wel een hele graad minder heet dan in het recordjaar 2003. Dankzij een 'gunstige' luchtdrukverdeling boven West- en Centraal-Europa kon Oostenrijk lang ‘genieten’ van de aanvoer van warme lucht vanaf het Iberisch Schiereiland. Op verschillende locaties werd vanaf 19 juni gedurende tien opeenvolgende dagen een maximumtemperatuur van meer dan 30 °C gemeten. Deze warmte is mede vanwege de sneeuwarme winter van grote invloed op de zomerafsmelting van alpengletsjers.

Elke mei maakt de Oostenrijkse meteorologische dienst, als onderdeel van het Global Cryosphere Watch programma van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), de winterbalans van alle Oostenrijkse gletsjers op. Aan het begin van de zomer was de massa van de sneeuwlaag tot 25% minder dan normaal, vooral op de lagere delen van de gletsjers. De warmte in de zomer heeft de grootste invloed op het smelten van gletsjers, maar op locaties met de dunste sneeuwlaag zal de sterkste afsmelting plaatsvinden. Dit jaar zijn dat vooral de lagere delen die veel zonlicht gaan absorberen doordat ze de ‘schone sneeuw’ snel kwijt zijn. Als de zomer warm en droog blijft, lijkt het onvermijdelijk dat de recordhoge negatieve massabalans van de Oostenrijkse gletsjers in de jaren 2003 en 2015 zal worden verbroken.

KNMI-klimaatbericht door Anika Hoekstra

De Oostenrijkse gletsjer Goldbergkees vóór (15 juni, links) en na (30 juni, rechts) de recente hittegolf. Foto: http://www.foto-webcam.eu.
Foto: http://www.foto-webcam.eu

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

    Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

    15 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

    Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

    12 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten