foto van het hoofdkantoor IMO, de nationale weerdienst IJsland, in de sneeuw
Foto: IMO/Valdimar Leifsson

Vier landen bundelen krachten voor betere weersverwachting

10 november 2021

Het KNMI en de nationale meteorologische instituten van Denemarken (DMI), IJsland (IMO) en Ierland (Met Éireann) nemen begin 2023 een nieuwe supercomputer in gebruik. Door dit samenwerkingsverband worden korte termijn weersverwachtingen verbeterd. De supercomputer (high performance computer) wordt geïnstalleerd en geëxploiteerd in IJsland en draait 100% op groene stroom door de energie van de IJslandse waterkracht en geothermische energiebronnen te gebruiken.

De vier nationale weerinstituten hebben zich verenigd in een nieuw samenwerkingsverband, de  United Weather Centres-West (UWC-West). Door de gezamenlijke expertise en de gedeelde krachtige supercomputer is ieder land in staat eerdere en nauwkeuriger weersverwachtingen te maken. De rekencapaciteit ten opzichte van de huidige supercomputer van het KNMI is bijna 10 maal groter. Door deze capaciteit kan het maximale uit de mogelijkheden van de weermodellen worden gehaald daarbij gebruik makend van meer data dan ooit tevoren. 

De nieuwe supercomputer wordt gebouwd door Hewlett Packard Enterprise (HPE). Naast het verbeteren van de weersverwachtingen wordt de computer ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar weersverwachtingen.

Gerard van der Steenhoven, hoofddirecteur KNMI: ”Het weer van vandaag in Ierland of IJsland kan morgen het weer in Denemarken of Nederland zijn. De UWC-West supercomputer is zo groot dat dit korte termijn weerbeeld in één keer berekend kan worden met minder randeffecten dan in het verleden. UWC-West is een belangrijke stap in de samenwerking met andere Noord-Europese weerinstituten in Europa. Waarbij we de intentie hebben meer en meer landen aan de samenwerking deel te laten nemen. Om zo de samenleving te voorzien van eerdere en betere verwachtingen en waarschuwingen. Dat is belangrijk omdat door klimaatverandering extreem weer steeds vaker voorkomt.”

Duurzame oplossing

Door het lokaal gematigde klimaat in IJsland te benutten om de supercomputer te koelen worden de bedrijfskosten en CO2-uitstoot tot een minimum beperkt

De supercomputer draait volledig op groene stroom door de energie van de IJslandse waterkracht en geothermische energiebronnen te gebruiken. Door het lokaal gematigde klimaat in IJsland te benutten om de supercomputer te koelen worden de bedrijfskosten en CO2-uitstoot tot een minimum beperkt. Daarmee wordt tonnen aan CO2-uitstoot bespaard, in lijn met de doelstellingen van de deelnemende landen om een CO2-neutrale samenleving te realiseren.

Expertise gebundeld in één supercomputer

Het maken van korte termijn weersverwachtingen (tot 3 dagen vooruit) vraagt - naast een grote hoeveelheid aan data vanuit waarnemingen, de atmosfeer en satellietbeelden- om een enorm rekenvermogen dat alleen beschikbaar is via een supercomputer. Door de krachten van de vier nationale instituten te bundelen kan met deze nieuwe zeer krachtige supercomputer een grote sprong voorwaarts gemaakt worden in nauwkeurige en vroegtijdige weersverwachtingen, met elk uur gedetailleerde updates.

infographic nieuwe supercomputer in IJsland
De voordelen van de nieuwe supercomputer.
infographic nieuwe supercomputer in IJsland
De nieuwe supercomputer kan 4.000 biljoen berekeningen p/s uitvoeren. Het bevat state-of-the-art weermodellen, met meer dan 6 miljoen regels aan programmeertaal waardoor weersverwachtingen van hoge resolutie wordt geproduceerd, elk uur, 24 uur per dag.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Minder bewolking was belangrijke factor in recordwarmte 2023

    In 2023 bereikte de wereldgemiddelde temperatuur een recordhoogte. Rekening houdend met alle beke...

    18 december 2024 - Klimaatbericht
  2. Zonnestraling in december vergeleken met juni

    December is de donkerste maand van het jaar, met de laagste zonnestand en de kortste dagen. De ho...

    13 december 2024 - Klimaatbericht
  3. Klimaatwetenschap in de rechtszaal

    Vandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...

    10 december 2024 - Klimaatbericht
  4. KNMI klimaatgedicht

    KNMI klimaatgedicht 2024

    05 december 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten