Niets spreekt meer tot de verbeelding dan sneeuw tijdens de kerst. Vlak voor de kerstdagen rijst dan ook altijd de vraag: krijgen we dit jaar een witte kerst? Het antwoord op deze vraag zal in de toekomst steeds vaker nee zijn.
Er is officieel sprake van een witte kerst wanneer er in De Bilt op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek wordt gemeten. Het KNMI houdt bij hoe vaak dit sinds 1901 is voorgekomen. Dit blijkt slechts acht keer het geval te zijn geweest. De laatste keer was in 2010. Opvallend is dat er ook in 2009 een witte kerst was. Twee keer een witte kerst na elkaar is nog veel zeldzamer . Overigens is het aantal keren dat er ergens in het land een witte kerst optrad wel groter dan dit officiële aantal. Ook komt het veel vaker voor dat er op een van de twee kerstdagen sneeuw ligt of valt. Dat levert lokaal dus toch vaker het gevoel van witte kerst op.
We verwachten rond 2050 nog maar 4 tot 12 ‘potentiële’ sneeuwdagen per jaar
Door het opwarmende klimaat neemt het aantal ‘potentiële’ sneeuwdagen in Nederland steeds verder af. Op deze dagen blijft de gemiddelde temperatuur onder de nul graden en is het koud genoeg voor sneeuw in plaats van regen. In het tijdvak 1981-2010 telden we in de Bilt gemiddeld per jaar nog 21 potentiële sneeuwdagen (Figuur 1). In het warmste KNMI scenario verwachten we rond 2050 er nog maar vier en aan het einde van deze eeuw nog hooguit één gemiddeld per jaar. In het meest gematigde scenario kunnen we er nog tien gemiddeld per jaar verwachten. Door de afname in het aantal koude dagen blijft de sneeuw bovendien gemiddeld ook minder lang liggen.
De kans op sneeuw op de overgebleven koude dagen neemt in een warmer klimaat af. De wind waait op toekomstige, koude dagen namelijk vaker uit het oosten en voert dan droge, continentale lucht mee. Door de vermindering van het aantal koude dagen die bovendien droger worden neemt de kans op een witte kerst de komende decennia steeds verder af.
Dit jaar is de kans op een witte kerst vrijwel nihil. Met een zuidwestelijke stroming wordt vrij zachte lucht aangevoerd vanaf de Atlantische oceaan. Zo nu en dan valt er neerslag in de vorm van regen. Sneeuw tijdens de kerstdagen zit er dit jaar helaas dan ook niet in.
KNMI-klimaatbericht door Marcel Bult
In de winter valt de meeste neerslag bij zuidwestenwind. Dat komt vooral doordat deze windrichtin...
12 februari 2025 - KlimaatberichtKlimaatberichten zijn al bijna acht jaar een belangrijke manier voor het KNMI om onze klimaatkenn...
05 februari 2025 - KlimaatberichtPrecies tweehonderd jaar geleden vond in Nederland de grootste natuurramp van de negentiende eeuw...
03 februari 2025 - NieuwsberichtDe eerste maand van dit jaar was nat. Zeker de eerste tien dagen was het nat met vrijwel dagelijk...
31 januari 2025 - Nieuwsbericht