Nieuwsbericht

Zware regen in Zuid-Europa

21 oktober 2009

In het zuiden van Europa valt bijzonder veel regen. Een actieve depressie trekt verder uitdiepend vanuit Portugal en Spanje het gebied van de Middellandse Zee op. Op de Mont Aigoual in het zuiden van Frankrijk werd donderdag 103 mm afgetapt en de afgelopen twee dagen viel hier 226 mm.

Ook in het noorden van Spanje zijn hoeveelheden opgevangen van 200 mm. Het gebied met slecht weer trekt de komende dagen verder oostwaarts zodat ook Italië, Kroatië en Griekenland ermee te maken krijgen.

Op de website www.meteoalarm.eu, het platform voor weerwaarschuwingen in Europa kleuren Kroatië en Griekenland zelfs rood vanwege regen en wind, de hoogste alarmfase.

De stortregens bij bergketens worden ook wel orografische- of stuwingsregens genoemd, omdat de lucht waarin de buienwolken ontstaan, door de bergen tot stijgen wordt gedwongen. De stijgende beweging bevordert het neerslagproces en zo ontstaan zware buien. Stuwingsregens komen in Zuid-Europa vooral in het najaar voor, wanneer het water van de Middellandse Zee nog relatief warm is. De buien kunnen ontstaan wanneer warme vochtige lucht uit het gebied van de Middellandse Zee of koude lucht uit noordelijke breedten tegen de hellingen van de bergen wordt geblazen.

Terwijl de regenwolken aan de zuidkant van het Alpenmassief al het water verliezen, steekt aan de noordkant vaak de föhn op, een warme droge valwind. Ook het zuiden van ons land profiteerde woensdag aan de voorzijde van een front van een zwak föhneffect. In het uiterse zuiden van Limburg liep de temperatuur op tot ruim 19 graden, terwijl in het noorden van ons land zo'n 9 graden werd gemeten.

Het KNMI-Hirlam weermodel berekent ook voor Italië en Kroatie enorme hoeveelheden regen (bron: KNMI)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten