Na een recordnatte april en mei leek juni even wat droger te beginnen. Maar ook vandaag regent het weer pijpenstelen en stabiel droog weer zit voorlopig niet in de verwachting.
Vandaag om 13:00 uur was er in het westen van het land plaatselijk al meer dan 20 millimeter neerslag gevallen (afbeelding 1), en de komende uren zullen daar, zeker in de noordelijke helft van het land, nog heel wat millimeters bijkomen. Oorzaak is een lagedrukgebied dat langzaam oostwaarts over het land trekt. De maximumtemperatuur is 13°C en blijft ver achter bij de 21°C die gebruikelijk is voor begin juni.
De hoeveelheid regen in juni tot nu toe is niet uitzonderlijk
Gemiddeld valt er in de eerste tien dagen van juni gemiddeld over het hele land 24 millimeter neerslag. Tot en met gisteren (9 juni) is er 6 millimeter gevallen. Dat is minder dan gebruikelijk. Alleen vandaag komt daar dus een hoop regen bij. Het langjarig gemiddelde voor de hele maand juni is 65 millimeter (afbeelding 2), daar zitten we nog lang niet aan. De hoeveelheid regen in juni tot nu toe is dus niet uitzonderlijk.
De gemiddelde temperatuur in juni bedraagt de eerste tien dagen van de maand 15,7°C. Daar zitten we met gemiddeld 13,9°C tot nu toe ruim onder. Te koud voor de tijd van het jaar is het dus zeker. Gemiddeld voor de hele maand juni is 16,2°C.
Onze betrouwbare weersverwachting gaat tot 14 dagen vooruit. Hoe verder weg, hoe onzekerder de verwachting wordt. Dat is ook te zien in de weerpluim, waarbij 50 keer hetzelfde weermodel gedraaid wordt met steeds een heel kleine verandering in de beginsituatie. Hoe verder in de tijd, hoe meer de uitkomsten van het model uit elkaar gaan lopen en hoe groter dus de onzekerheid (de blauwe banden).
De temperatuur blijft voorlopig nog laag voor de tijd van het jaar
Wat we zien in de pluim is dat echt stabiel zomerweer er de komende twee weken niet in zit. Woensdag en donderdag lijkt meest droog te verlopen, verder blijft het wisselvallig. De komende 14 dagen wordt er ongeveer 65 millimeter neerslag verwacht (afbeelding 3), evenveel als gebruikelijk is in de hele maand. De temperatuur blijft voorlopig ook nog laag voor de tijd van het jaar.
De rest van de zomer kan het weer nog alle kanten op. Wel zien we dat de Atlantische Oceaan nog steeds uitzonderlijk warm is. Hierdoor kan de lucht daar veel waterdamp opnemen. De komende maanden blijft de Atlantische Oceaan waarschijnlijk ongebruikelijk warm. Als de wind dan bij ons uit deze richting komt, kan dat bij ons voor extra neerslag zorgen. De hoge temperaturen van de Atlantische Oceaan staan los van de recente El Niño, die overigens nu zo goed als voorbij is.
De vele neerslag hangt samen met de vele lagedrukgebieden die het weer in onze omgeving de afgelopen lente domineerden. Bovendien was de lente recordwarm, waardoor er veel waterdamp in de lucht zat. De hoge temperaturen komen deels door de ongebruikelijk hoge temperatuur van de Atlantische Oceaan.
In het algemeen geldt dat in de toekomst er bij lagedrukgebieden meer neerslag valt, terwijl bij hogedrukgebieden er meer verdamping is en er vaker droogte ontstaat
Volgens de KNMI'23-klimaatscenario's neemt in de komende decennia de neerslag in de herfst, winter en lente toe en neemt deze in de zomer af. Wel komen in de toekomst in de zomer extreme buien vaker voor. In het algemeen geldt dat in de toekomst er bij lagedrukgebieden meer neerslag valt, terwijl bij hogedrukgebieden er meer verdamping is en er vaker droogte ontstaat.
Ter vergelijking: vorig jaar was het rond 10 juni zeer warm met landinwaarts maximumtemperaturen rond 30 °C. Het was toen van 3 tot 17 juni zonovergoten en er viel geen neerslag. Het kan verkeren.
Vandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...
10 december 2024 - KlimaatberichtKNMI klimaatgedicht 2024
05 december 2024 - KlimaatberichtDe nieuwe weersatelliet Meteosat 12 is vanaf vandaag operationeel. Deze satelliet is de eerste va...
04 december 2024 - NieuwsberichtEllen Verolme start 1 februari 2025 als directeur bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch In...
03 december 2024 - Nieuwsbericht