FOTO PEXELS.COM
FOTO PEXELS.COM

Bovengemiddeld warm 2020 verwacht ondanks La Niña

09 september 2020

Tussen september en november is er 60 procent kans op de ontwikkeling van een zwakke La Niña. Dit blijkt uit de nieuwste El Niño/La Niña update die de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) elk kwartaal uitbrengt. Bij een La Niña is de wereldgemiddelde temperatuur doorgaans lager dan gemiddeld, maar door de klimaatopwarming wordt 2020 desondanks waarschijnlijk een van de warmste jaren ooit gemeten.

La Niña tegenhanger van El Niño

Bij een La Niña zijn de zeewatertemperaturen in het oostelijke deel van de Stille Oceaan nabij de evenaar lager dan gemiddeld (figuur 1). Door een sterkere oostenwind komt meer koud water uit de diepe oceaan aan de oppervlakte. Vaak horen we berichten over El Niño; La Niña is de tegenhanger. Bij een El Niño warmt de het zeewater in de Stille Oceaan juist op.

In jaren met een sterke El Niño ligt de wereldgemiddelde temperatuur meestal hoger dan gemiddeld. Zo is 2016, een jaar met een sterke El Niño, het warmste jaar in de metingen.

2020 een van de warmste jaren

Een La Niña geeft juist een koelend effect op de wereldgemiddelde temperatuur. Voor dit jaar verwacht de WMO echter dat deze afkoeling niet sterk genoeg is om de temperatuurstijging door klimaatverandering te compenseren. Het jaar 2020 is dan ook nog steeds op weg om een van de warmste jaren in de metingen te worden. Figuur 2 geeft de verwachte afwijking van de temperatuur voor de maanden september tot en met november 2020 weer. Voor de meeste continentale gebieden worden temperaturen boven normaal verwacht.

Neerslag

De Global Seasonal Climate Update, eveneens van de WMO, geeft aan dat door de verwachte La Niña en andere regionale invloeden er de komende maanden een verhoogde kans is op verminderde regenval in de Hoorn van Afrika, Zuidelijk Afrika, het westen en zuidoosten van de Stille Oceaan en in het midden van Noord-Amerika. Bovengemiddelde hoeveelheden neerslag worden verwacht in Zuid- en Zuidoost-Azië en delen van Australië.

Europa ligt buiten de belangrijkste invloedssfeer van La Niña. De effecten zijn hier dan ook zeer klein.

 

KNMI-klimaatbericht door Carine Homan

Figuur 1: Afwijking van de zeewatertemperatuur ten opzichte van het langjarig gemiddelde (1981-2010), gemeten  en verwacht.. Een negatieve anomalie geeft een La Nina aan, een positieve een El Nino.
Figuur 1: Afwijking van de zeewatertemperatuur ten opzichte van het langjarig gemiddelde (1981-2010), gemeten (zwarte lijn) en verwacht (rode lijnen). Een negatieve anomalie geeft een La Nina aan, een positieve een El Nino. Bron: ECMWF.
Figuur 2: Verwachte afwijking van de gemiddelde temperatuur op 2 meter tussen september en november 2020 ten opzichte van de referentieperiode 1993-2009.  Bron: ECMWF.
Figuur 2: Verwachte afwijking van de gemiddelde temperatuur op 2 meter tussen september en november 2020 ten opzichte van de referentieperiode 1993-2009. Bron: ECMWF.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten