Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen bereikte de rook ons land op een hoogte van 3 tot 4 kilometer, meegevoerd door een sterke westenwind. Verstrooiing van het zonlicht door de rookdeeltjes in de lucht kleurde de hemel in Nederland afgelopen week fel rood-oranje tijdens de zonsondergang.
Iedere zomer ontstaan er in de uitgestrekte bossen van Canada en de Verenigde Staten bosbranden. Soms als gevolg van kampvuurtjes, meestal spontaan door bliksem in combinatie met uitgedroogde vegetatie en hoge temperaturen. Vanuit de ruimte worden bosbranden met satellieten nauwlettend in de gaten gehouden en zijn ook de rookpluimen goed te zien. In afbeelding 1 zie je met oranje stippen de vuurhaarden op 12 juli van dit jaar. Boven Oost-Canada is er een groot aantal zichtbaar omgeven door een grauwe sluier van rook.
Op 18 juli meten we met de wolkenhoogtemeter van het KNMI op meetstation Cabauw naast hoge en lage bewolking ook een rooksluier op 3 tot 4 kilometer hoogte (zie afbeelding 2). In de loop van de avond wordt de rooksluier dikker. Het rode licht van de ondergaande zon schijnt door de sluier heen en wordt door de rookdeeltjes verstrooid. Gevolg: de horizon gloeit met een prachtig rood-oranje gloed.
We zijn nagegaan waar de rook vandaan kwam met behulp van de wind gedurende de voorgaande dagen. We starten de berekening op 3 kilometer hoogte boven Cabauw om 22:00 uur en halen de windgegevens op van dat moment op die hoogte. Zo weten we met welke snelheid en uit welke richting de lucht is aan komen waaien. Daarmee rekenen we uit waar de lucht een uur eerder was. Dan halen we de windgegevens op van dat moment op die positie en gaan dan weer een uur terug in de tijd. In afbeelding 3 zie je het resultaat van ruim zeven dagen terugrekenen. Het blijkt dat de lucht afkomstig is uit Oost-Canada toen op dat moment op 12 juli de lucht daar gevuld werd met rook van de bosbranden.
Op dit moment woedden er hevige bosbranden in het westen van Canada. Door aanhoudende hitte en droogte is er in die regio een verhoogd risico op nog meer branden in de komende weken. Door klimaatverandering is de kans op brandgevaarlijk weer in Canada toegenomen. Door brandpreventie is het aantal branden desondanks gedaald. Wel neemt het totale oppervlak aan verbrand natuurgebied toe.
In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...
20 november 2024 - Nieuwsbericht2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...
19 november 2024 - KlimaatberichtIn slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...
19 november 2024 - NieuwsberichtDe herfst is in volle gang: de dagen worden snel korter en de bladeren vallen van de bomen. De te...
13 november 2024 - Klimaatbericht