Nieuwsbericht

Climate App voor klimaatrobuuste stad

19 juni 2014

Om steden beter bestand te maken voor de gevolgen van klimaatverandering is er een Climate App ontwikkeld die met lokale informatie ondersteuning biedt bij het nemen van maatregelen. Het KNMI heeft klimaatdata geleverd voor het realiseren van deze nieuwe gratis tool.

De Climate App is bestemd voor stedenbouwkundigen, ingenieurs, beleidsmakers en belangenorganisaties die steeds vaker voor de uitdaging staan om steden bestand te maken tegen klimaatverandering. Overstromingen, extreme neerslag, droogte en hitte vragen immers om het nemen van maatregelen zodat stedelijke gebieden klimaatrobuust worden.

Op basis van eenvoudige criteria als schaal, landgebruik en type project selecteert en rangschikt de Climate App mogelijke maatregelen. Hiermee krijgt de gebruiker snel inzicht in de meest relevante maatregelen en biedt de app inspiratie die relevant is voor stedelijke projecten.

De app kan wereldwijd toegepast worden en is getest in Ho Chi Minh City, Kopenhagen en New Orleans. In Nederland is de Climate App inmiddels getest in Rotterdam, Delft en provincie Utrecht. Uit deze testen blijkt dat de app zeer snel werkt en daarom bijzonder geschikt is om in workshops en trainingen te gebruiken voor iedereen die met infrastructurele en bouwkundige projecten in stedelijke gebieden bezig is.

De Climate App is ontwikkeld door een consortium van Grontmij, Witteveen+Bos, Deltares, Bosch Slabbers Landscape + Urban Design en het KNMI en wordt mede gefinancierd door de Stichting Klimaat voor Ruimte en de Stichting Climate Adaptation Services. De nieuwe tool wordt op 23 juni voor het eerst gepresenteerd op het Kennisfestival Deltaprogramma in Almere.

De Climate App is beschikbaar via www.climateapp.nl

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten