Klimaatbericht

CO2 verwijderen en hergebruiken

08 december 2017

De wereldwijde uitstoot van CO2 bereikt dit jaar een nieuw record. Als de uitstoot de komende jaren niet snel gaat dalen, zijn hoogtechnologische technieken nodig om de opwarming onder de afgesproken 2 graden limiet van Parijs te houden. Het gaat dan om technieken die CO2 uit de atmosfeer verwijderen, ook wel ‘negatieve CO2 emissies’ genoemd. Hierbij wordt de afgevangen CO2 hergebruikt of in de bodem opgeslagen.

Om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken is het nodig de CO2 uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk terug te brengen tot praktisch nul. Hoe langer het duurt voordat de CO2-uitstoot af gaat nemen, hoe sneller deze in de jaren erna naar beneden zal moeten om onder de 2 graden opwarming te blijven (Figuur 1).

Hergebruik van CO2

Het verwijderen van CO2 uit de rookgassen van de industrie met (nieuwe) industriële technieken kan wereldwijd bijdragen om de snelle klimaatopwarming te beperken. Het afgevangen CO2 wordt vervolgens hergebruikt of in de bodem opgeslagen. Een voorbeeld van hergebruik van CO2 uit het Rotterdams havengebied is het stimuleren van de groei in de tuinbouwkassen in het Westland. Op kleinere schaal is CO2 ook te hergebruiken, bijvoorbeeld als brandblusser of als koelmiddel in airco's (in plaats van ozonafbrekende gassen) en om bederfelijke voeding verpakt met CO2-rijke lucht langer houdbaar te maken.

CO2 uit de atmosfeer halen

Zodra CO2 zich in de atmosfeer heeft verdund, is het moeilijk om het alsnog uit de lucht te halen, maar het is niet onmogelijk. Snelgroeiende gewassen telen die CO2 opnemen en de koolstof vastleggen via fotosynthese is een optie, maar dat gaat relatief langzaam en heeft veel landbouwgrond nodig. Alternatief is een recentelijk ontwikkelde stofzuiger die CO2 goed uit de buitenlucht weet te isoleren (Figuur 2). Eigenlijk doet deze machine hetzelfde als de snelgroeiende gewassen, namelijk CO2 opnemen en de koolstof vastleggen, maar dan veel efficiënter. Met de huidige technologie zouden er - om enig klimaateffect te hebben - honderdduizenden van deze stofzuigers gebouwd moeten worden, die ook nog eens allemaal energie verbruiken.

Het is efficiënter om CO2 bij de bron af te vangen en te hergebruiken of in de bodem op te slaan dan om het achteraf op te zuigen uit de atmosfeer. In hoeverre hergebruik van CO2 werkelijk gaat bijdragen aan negatieve emissies is nog onzeker.

KNMI-klimaatbericht door Michiel van Weele

Figuur 1: Hoe langer de CO2 emissies wereldwijd blijven toenemen, hoe sneller de afname die daarna nodig is om de opwarming tot 2 graden te beperken.
Figuur 1: Hoe langer de CO2 emissies wereldwijd blijven toenemen, hoe sneller de afname die daarna nodig is om de opwarming tot 2 graden te beperken (Bron: Carbon Brief).
Figuur 2: Een prototype ‘stofzuiger’ die tot 900 ton CO2 per jaar zou kunnen opvangen. Hiervan zouden er enkele honderdduizenden nodig zijn voor reële vermindering van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer (Bron: climeworks.com).
Figuur 2: Een prototype ‘stofzuiger’ die tot 900 ton CO2 per jaar zou kunnen opvangen. Hiervan zouden er enkele honderdduizenden nodig zijn voor reële vermindering van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer (Bron: climeworks.com).

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Orkaan Beryl in het Caribisch gebied

    In het Caribisch gebied is op dit moment orkaan Beryl actief. Orkaan Beryl is uitgegroeid tot een...

    01 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. Hoe vaak regent het op Keti Koti?

    Op 1 juli wordt met Keti Koti, ook wel Emancipatiedag genoemd, in Suriname en Nederland de afscha...

    01 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Koele juni met warme laatste week

    Met een gemiddelde temperatuur van 15,7 °C tegen normaal 16,2 °C was juni vrij koel. Lang leek de...

    28 juni 2024 - Nieuwsbericht
  4. Het hele jaar zomer?

    De temperaturen door het jaar heen zijn niet meer wat ze geweest zijn. Vaak voelt het in septembe...

    26 juni 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten