De natte periode die vorig jaar begon is dit jaar onverminderd doorgegaan. De lente was landelijk gemiddeld de op één na natste lente sinds het begin van de metingen. April en mei waren recordnat en niet eerder waren 12 maanden aaneen zo nat als de afgelopen 12 maanden. Plaatselijk viel er in mei veel neerslag, wat past in de waargenomen en verwachte trend.
Vorig jaar viel er vooral in oktober en november extreem veel neerslag. Ook de maanden daarna waren, op maart na, alle natter dan het langjarig (1991-2020) gemiddelde (afbeelding 1). In februari, april en mei viel er gemiddeld over het land ongeveer twee keer zoveel neerslag als het langjarig gemiddelde. April en mei waren met respectievelijk 93 en 122 millimeter de natste april en mei sinds het begin van de metingen in 1906. Ondanks de relatief droge maart was de lente als geheel (maart, april, mei) met 264 millimeter extreem nat. Alleen de lente van 1983 was met 282 millimeter nog natter.
De vele neerslag hangt samen met de vele lagedrukgebieden die het weer in onze omgeving de afgelopen lente domineerden. Bovendien was de lente recordwarm, waardoor er veel waterdamp in de lucht zat. De hoge temperaturen komen deels door de ongebruikelijk hoge temperatuur van de Atlantische Oceaan.
Vorig jaar was met landelijk gemiddeld 1153 millimeter het natste jaar van de meetreeks. Na vorig jaar waren er periodes met een lengte van één jaar oftewel 365 dagen die nog natter waren. De natste periode van 365 dagen van de meetreeks is die van 2 juni 2023 tot en met 31 mei 2024, oftewel de afgelopen 12 maanden. Deze periode was met 1246 millimeter 8 procent natter dan het jaar 2023 (afbeelding 2).
Plaatselijk meer dan 50 millimeter neerslag noemen we 'een dag met zware neerslag'. Het aantal dagen per jaar met zware neerslag op minstens één van de ruim 300 KNMI-neerslagstations is toegenomen: van gemiddeld ongeveer 5 in de tweede helft van de vorige eeuw naar 9 in deze eeuw (afbeelding 3). Dat heeft alles te maken met klimaatverandering: in een warmer klimaat bevat de lucht meer waterdamp, waardoor er meer neerslag uit een bui valt.
Dit jaar waren er tot nu toe al 4 van zulke dagen, alle in mei. Volgens de KNMI’23-klimaatscenario’s neemt de komende decennia het aantal buien met veel neerslag verder toe.
Het zat eraan te komen, maar nu is het zeker: het aardoppervlak was nooit eerder sinds metingen z...
10 januari 2025 - KlimaatberichtDe klimaatstreepjescode waar we elk jaar een streep voor de gemiddelde temperatuur in De Bilt van...
08 januari 2025 - KlimaatberichtIn China is er om 02:05 uur Nederlandse tijd (09:05 uur lokale tijd) een aardbeving met een magni...
07 januari 2025 - NieuwsberichtHet KNMI heeft een aantal verplichte publieke taken, zoals het opstellen van een algemeen weerber...
07 januari 2025 - Nieuwsbericht