Om extreme neerslag en de impact daarvan beter te begrijpen, hebben onderzoekers van het KNMI een nieuw product ontwikkeld. EURADCLIM combineert gegevens van regenmeters uit heel Europa met radardata.
Het is een bekende uitspraak over regenmeters*: het meeste valt er naast. Radarbeelden bestrijken weliswaar een groter gebied, maar daarop zie je niet wat er precies op de grond valt. EURADCLIM is een nieuwe dataset, die beide meetmethodes combineert.
Met EURADCLIM hebben meteorologen en hydrologen een nieuw instrument voor het bestuderen van extreme neerslag, zoals bijvoorbeeld in juli 2021, toen grote delen van Nederland, België en Duitsland overstroomden.
Het combineren van de twee methodes is uiteraard niet nieuw, maar de schaal wel. Het nieuwe product bevat kwalitatief goede informatie over de neerslag in de periode 2013 tot 2020, per uur en fijnmazig in vakken van vier vierkante kilometer. In totaal gaat het om 180 gigabyte aan neerslaggegevens, die jaarlijks groeit met nieuwe informatie.
Met EURADCLIM krijgen onderzoekers een beter beeld over onder andere de invloed van de zee en bergen op extreme neerslag. De dataset kan ook gebruikt worden voor het valideren van weer- en klimaatmodellen of voor het verbeteren van modellen voor waterstandsverwachtingen in rivieren.
*Uitspraak van prof. Huub Savenije tijdens zijn inaugerele rede in 2005
Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...
22 november 2024 - KlimaatberichtIn het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...
20 november 2024 - Nieuwsbericht2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...
19 november 2024 - KlimaatberichtIn slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...
19 november 2024 - Nieuwsbericht