Nieuwsbericht

Hoe extreem is de regen deze junimaand?

21 juni 2016

Langdurige regen en hoosbuien domineren deze junimaand. Tot nu toe heeft het bijna elke dag in juni 2016 geregend. Met name in het zuidoosten van het land – en in het bijzonder Limburg – is extreem veel regen gevallen binnen korte tijd.

Vooral de hoosbuien waarbij extreem veel regen binnen korte tijd valt, hebben voor problemen gezorgd zoals ondergelopen huizen, tunnels en wegen, maar ook modderstromen. Deze buien waren zeer lokaal en vooral in het binnenland. De kustprovincies hebben veel minder last gehad van regen. Op de neerslagkaarten is echt een tweedeling van het land te zien. De KNMI-waarschuwingen voor zware buien en langdurige neerslag golden dan ook vooral voor het zuidoosten van het land. Het KNMI schaalde drie keer op naar code oranje voor dit deel van Nederland en in het bijzonder voor Limburg vanwege de zware buien met kans op grote wateroverlast.

Door de grote verschillen in Nederland is het gemiddelde neerslagcijfer van juni over het hele land niet zo heel hoog. Op 21 juni was er gemiddeld 70 millimeter regen gevallen. Dat is iets boven normaal van 66 millimeter voor deze maand. Het zijn vooral de zware buien in zuidoosten en oosten van Nederland  die het cijfer bepalen. Daarnaast kunnen we niet alle buien meten zodat het mogelijk is dat er ergens meer regen kan zijn gevallen dan is gemeten met de 325 neerslagstations verspreid over Nederland.Het neerslagstation Ysselstein in Limburg heeft de hoogste neerslagsom van 1 tot 21 juni: namelijk 194 millimeter.

De vele regen met soms onweer wordt veroorzaakt door de warme, vochtige en onstabiele lucht die is ontstaan door een geblokkeerd stromingspatroon met hoge druk boven het noorden van Europa. Hoewel het soms kouder aanvoelt en er weinig zon is geweest, is de gemiddelde temperatuur deze eerste zomermaand niet kouder dan normaal. Zelfs warmer: tot nu toe gemiddeld 16,6 graden tegen 15,6 normaal. Met name de eerste tien junidagen waren zomers en zonnig in groot deel van het land.

De kans op dit soort hevige onweersbuien neemt toe in een warmer wordend Nederland. Warmere lucht bevat meer waterdamp dat de kans op extreme neerslag vergroot. Vergeleken met een eeuw geleden komen dit soort buien nu ongeveer 3 keer zo vaak voor. Vooral de neerslag binnen korte tijd neemt toe: met zo'n 12 procent per graad opwarming.

Neerslagsom 1 tot 21 juni 2016. ©KNMI
Neerslagsom 1 tot 21 juni 2016. ©KNMI
Neerslag per dag 1 tot 21 juni. ©KNMI
Neerslagsom 1 tot 21 juni 2016. ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Minder bewolking was belangrijke factor in recordwarmte 2023

    In 2023 bereikte de wereldgemiddelde temperatuur een recordhoogte. Rekening houdend met alle beke...

    18 december 2024 - Klimaatbericht
  2. Zonnestraling in december vergeleken met juni

    December is de donkerste maand van het jaar, met de laagste zonnestand en de kortste dagen. De ho...

    13 december 2024 - Klimaatbericht
  3. Klimaatwetenschap in de rechtszaal

    Vandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...

    10 december 2024 - Klimaatbericht
  4. KNMI klimaatgedicht

    KNMI klimaatgedicht 2024

    05 december 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten