Nieuwsbericht

IPCC-rapport over opwarming van de aarde tot 1,5 °C

08 oktober 2018

Het beperken van de wereldwijde temperatuurstijging tot 1,5 graden heeft grote voordelen, maar vergt een nog verdergaande collectieve ambitie om de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs te halen. Dat is de conclusie van het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) dat vannacht in Zuid-Korea werd gepresenteerd.

Als we niets doen wordt 1,5 graden opwarming mogelijk al over 20 jaar bereikt

Het VN-rapport gaat over de effecten, kwetsbaarheden en bijbehorende risico’s van een dergelijke temperatuurstijging en hoeveel broeikasgassen er in totaal nog kunnen worden uitgestoten om de temperatuur niet verder te laten stijgen dan 1,5 graden. Dit doel is geofysisch nog haalbaar, maar door de tijd die nodig is om de transitie te bewerkstellingen naar een fossielvrije samenleving zijn ambitieuze maatregelen nodig. Als we niets doen wordt 1,5 graden opwarming mogelijk al over 20 jaar bereikt.

Versneld afsmelten ijskappen en schade ecosystemen

Het rapport laat zien dat risico’s bij 1,5 en 2 graden opwarming groter zijn dan in eerdere rapporten werden ingeschat. Ook kunnen onomkeerbare effecten al optreden tussen de 1,5 en 2 graden opwarming, zoals het versneld afsmelten van ijskappen en onherstelbare schade aan ecosystemen. De huidige beloften om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, die landen in het kader van het klimaatakkoord van Parijs hebben gemaakt, leiden tot een mondiale temperatuurverandering van rond de 3 graden in 2100. 

Klimaatwetenschappers van over de hele wereld

De wens voor dit onderzoek werd uitgesproken tijdens de Klimaattop in Parijs in 2015

De wens voor dit onderzoek werd uitgesproken tijdens de Klimaattop in Parijs in 2015. Het  Klimaatakkoord van Parijs heeft als doel om de stijging van de wereldwijde gemiddelde temperatuur te beperken tot ruim onder de 2 °C. Toen werd duidelijk dat meer dan honderd landen liever willen streven naar 1,5 graad, in plaats van 2 graden opwarming. Daarom hebben de afgelopen anderhalf jaar klimaatwetenschappers van over de hele wereld aan het VN-rapport gewerkt. 

Vertegenwoordigers van de 195 landen van het IPCC kwamen de afgelopen week in Zuid-Korea bijeen om de samenvatting voor beleidsmakers van het rapport goed te keuren. De Nederlandse delegatie was samengesteld uit vertegenwoordigers van het KNMI, het Planbureau voor de Leefomgeving en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten