varen op het water met wolkenlucht en zon
Foto: Jasper van Nieuwenhuizen

Koele juni met warme laatste week

28 juni 2024

Met een gemiddelde temperatuur van 15,7 °C tegen normaal 16,2 °C was juni vrij koel. Lang leek de maand zeer koel te eindigen, met de eerste drie weken temperaturen ruim onder het langjarig gemiddelde. Maar deze laatste warme week zorgde dat de gemiddelde temperatuur toch nog flink omhoog ging.

Op 26 juni werd het in het midden en zuiden van het land voor het eerst dit jaar tropisch warm (maximumtemperatuur van 30,0 °C of hoger). In Eindhoven werd het 31,4°C, de hoogste temperatuur deze maand. Ook in De Bilt werd het een tropische dag met 30,2°C. Het koudst werd het deze maand in Deelen op 9 juni: 3,6°C. 

Grote verschillen in regen over het land 

De hoeveelheid regen (60 millimeter) week deze maand niet veel af van het langjarig gemiddelde van 66 millimeter. De verschillen over het land waren echter groot. Met meer neerslag dan gebruikelijk in het noorden van het land en minder neerslag dan gebruikelijk in grote delen in het midden en zuiden van het land, alhoewel plaatselijke buien ook daar af en toe voor veel neerslag zorgden. 

Het natst was het deze maand in het noordwesten, met op het KNMI-station De Kooij ongeveer 92 millimeter (normaal 59). Het droogst was het in Zeeland en het noorden van Limburg, met op KNMI-station Arcen slechts ongeveer 35 millimeter, waar 60 millimeter normaal is.

Vrij zonnig

De zon liet zich elke dag wel ergens even zien, de maand telde geen sombere dagen. Met gemiddeld over het land circa 235 uren zon tegen 214 uur normaal was de maand vrij zonnig. De laatste week van de maand scheen de zon uitbundig. Het zonnigst was het deze juni langs de kust met op KNMI-station Vlissingen ongeveer 260 uur zon. Het somberst was het in het oosten van het land met op KNMI-stations Nieuw Beerta, Arcen en Deelen rond de 200 uur zon.

Normaal =  het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020 

Lees het volledige voorlopige weeroverzicht van juni 2024.
 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Het hele jaar zomer?

    De temperaturen door het jaar heen zijn niet meer wat ze geweest zijn. Vaak voelt het in septembe...

    26 juni 2024 - Klimaatbericht
  2. Raken we gewend aan temperatuurrecords?

    Een hittegolf is een van de meest dodelijke natuurrampen: elk jaar sterven er wereldwijd duizende...

    20 juni 2024 - Klimaatbericht
  3. Scholieren helpen KNMI om luchtvervuiling in kaart te brengen

    Leerlingen van twintig scholen in Nederland hebben dit voorjaar meetbuisjes opgehangen in hun omg...

    17 juni 2024 - Nieuwsbericht
  4. Wie stoot waar hoeveel CO2 uit?

    De aarde warmt op door de toename van CO2 en andere broeikasgassen in de atmosfeer. Er wordt hard...

    14 juni 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten