Klimaatbericht

Koningin opent nieuwbouw KNMI

14 april 2000

Hare Majesteit de Koningin verrichtte dinsdag 16 mei de officiƫle opening van de nieuwbouw aan het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut in De Bilt. Het KNMI, onderdeel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, is het nationale data- en kenniscentrum voor weer, klimaat en seismologie.

Het nieuwbouwcomplex bevat een geavanceerde weerkamer en biedt werkruimte aan onderzoekers, seismologen, computerdeskundigen, technische medewerkers, de staf en de ondersteunende diensten. Ook de voor publiek toegankelijke bibliotheek en leeszaal zijn ondergebracht in het nieuwe gebouw. Verder is er een nieuwe colloquiumzaal, genoemd naar de oprichter van het KNMI, de meteoroloog Buys Ballot. Daarnaast is een bedrijfsmuseum ingericht en een windtunnel voor het ijken van windapparatuur. Bij het KNMI, met nevenvestigingen op Schiphol en de regionale luchthavens en de Maritiem Meteorologische Dienst in Hoek van Holland en Middelburg, werken circa 530 medewerkers, waarvan ongeveer 430 in De Bilt.

Het KNMI werd in 1854 in Utrecht opgericht. In 1897 verhuisde het naar De Bilt, waar ook nu nog de hoofdvestiging is. Het Instituut stelt vierentwintig uur per dag weersverwachtingen en waarschuwingen op, geeft speciale waarschuwingen uit voor maatschappij ontwrichtende weersomstandigheden, observeert en registreert klimatologische ontwikkelingen, verzamelt en levert meteorologische gegevens aan tal van bedrijven, beheert de infrastructuur die daarvoor nodig is, ontwikkelt modellen en verricht wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer, klimaat en seismologie. Het KNMI werkt intensief samen met andere instituten en onderzoeksinstellingen en vertegenwoordigt Nederland bij de Wereld Meteorologische Organisatie.

De nieuwe huisvesting is ontworpen door archivolt architectenbureau bna en Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur. De nieuwbouw is via een glazen loopbrug verbonden met het oude gebouw. De oude vleugel en het negentiende-eeuwse landhuis op het terrein zijn tijdens de nieuwbouw grondig gerenoveerd en gerestaureerd. De Koningin zal de officiƫle opening verrichten door op het entreeplein een beeld te onthullen.

Noot voor de redactie
Accreditatie: Rijksvoorlichtingsdienst, Afdeling Pers & Publiciteit, Telefoon 070 - 3564142, fax 070 - 3564684Recente nieuwsberichten

 1. Veranderlijkheid zee-ijsoppervlak noordpoolgebied neemt toe

  In het snel opwarmende noordpoolgebied smelt het zee-ijs steeds verder weg. In september benaderd...

  20 oktober 2020 - Klimaatbericht
 2. De opwarming anders bekeken

  Door de klimaatopwarming krijgen we minder koude en meer warme dagen. Natuurlijk waren er vroeger...

  13 oktober 2020 - Klimaatbericht
 3. Atlantisch orkaanseizoen op volle toeren

  Het Atlantische orkaanseizoen draait op volle toeren. Inmiddels is men door het alfabet van voora...

  06 oktober 2020 - Klimaatbericht
 4. Klimaat van Nederland in het verleden, heden en toekomst

  Het KNMI is meer dan het nationale weerinstituut. Het KNMI is ook het nationale kennis- en datace...

  05 oktober 2020 - Klimaatbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten