Nieuwsbericht

Koningin opent nieuwbouw KNMI

14 april 2000

Hare Majesteit de Koningin verrichtte dinsdag 16 mei de officiële opening van de nieuwbouw aan het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut in De Bilt. Het KNMI, onderdeel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, is het nationale data- en kenniscentrum voor weer, klimaat en seismologie.

Het nieuwbouwcomplex bevat een geavanceerde weerkamer en biedt werkruimte aan onderzoekers, seismologen, computerdeskundigen, technische medewerkers, de staf en de ondersteunende diensten. Ook de voor publiek toegankelijke bibliotheek en leeszaal zijn ondergebracht in het nieuwe gebouw. Verder is er een nieuwe colloquiumzaal, genoemd naar de oprichter van het KNMI, de meteoroloog Buys Ballot. Daarnaast is een bedrijfsmuseum ingericht en een windtunnel voor het ijken van windapparatuur. Bij het KNMI, met nevenvestigingen op Schiphol en de regionale luchthavens en de Maritiem Meteorologische Dienst in Hoek van Holland en Middelburg, werken circa 530 medewerkers, waarvan ongeveer 430 in De Bilt.

Het KNMI werd in 1854 in Utrecht opgericht. In 1897 verhuisde het naar De Bilt, waar ook nu nog de hoofdvestiging is. Het Instituut stelt vierentwintig uur per dag weersverwachtingen en waarschuwingen op, geeft speciale waarschuwingen uit voor maatschappij ontwrichtende weersomstandigheden, observeert en registreert klimatologische ontwikkelingen, verzamelt en levert meteorologische gegevens aan tal van bedrijven, beheert de infrastructuur die daarvoor nodig is, ontwikkelt modellen en verricht wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer, klimaat en seismologie. Het KNMI werkt intensief samen met andere instituten en onderzoeksinstellingen en vertegenwoordigt Nederland bij de Wereld Meteorologische Organisatie.

De nieuwe huisvesting is ontworpen door archivolt architectenbureau bna en Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur. De nieuwbouw is via een glazen loopbrug verbonden met het oude gebouw. De oude vleugel en het negentiende-eeuwse landhuis op het terrein zijn tijdens de nieuwbouw grondig gerenoveerd en gerestaureerd. De Koningin zal de officiële opening verrichten door op het entreeplein een beeld te onthullen.

Noot voor de redactie
Accreditatie: Rijksvoorlichtingsdienst, Afdeling Pers & Publiciteit, Telefoon 070 - 3564142, fax 070 - 3564684


 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten