Nieuwsbericht

Meer KNMI windmetingen wereldwijd beschikbaar

16 november 2012

De windmetingen, die het KNMI berekent uit gegevens van de Indiase OceanSat-II satelliet, worden voortaan wereldwijd verspreid. Dat is het resultaat van een overeenkomst tussen de Europese satellietorganisatie EUMETSAT en de Indian Space Research Organisation (ISRO).

De OceanSat-II is de derde satelliet waarvan het KNMI windgegevens verwerkt en wereldkundig maakt. De windmetingen boven zee waarvoor het KNMI verantwoordelijk is, worden voor de meteorologische gemeenschap berekend uit meetgegevens van de scatterometerinstrumenten, waarmee de satellieten zijn uitgerust.

De nationale weerdiensten uit onder meer China, Australië, Brazilië, de V.S. en Canada maken gebruik van deze windgegevens voor weerwaarschuwingen en verbetering van de weersverwachtingen.

Het KNMI werkt al een aantal jaren samen met India aan de verbetering van de windgegevens. Tot voor kort kon het KNMI vanwege eerdere overeenkomsten deze gegevens uitsluitend verspreiden onder niet-commerciële Europese gebruikers, zoals het Europees Weercentrum, ECMWF, het Engelse UK MetOffice, de Deutscher Wetterdienst en Météo France. De huidige uitbreiding op verzoek van Europese gebruikers en gefinancierd door EUMETSAT is een stap voorwaarts naar de vrije internationale uitwisseling van meteorologische basisgegevens.

Het KNMI is in Europees verband verantwoordelijk voor de verwerking van windgegevens van de Europese MetOp-A satelliet. Inmiddels zijn ook de windgegevens beschikbaar van de onlangs gelanceerde satelliet Metop-B. Hiermee zijn er gemiddeld elke negen uur actuele windgegevens beschikbaar op alle wereldzeeën.

Het gemeten windveld van superstorm Sandy die eind oktober New York trof (Bron: KNMI)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten