Nieuwsbericht

Miljoenen WOW-NL metingen onderzoekswaardig

22 december 2016

De grote potentie van het crowdsourcingproject WOW-NL is reden voor het KNMI om de komende drie jaar grootschaliger onderzoek te gaan doen naar de kwaliteit en bruikbaarheid van deze metingen bij mensen thuis. Inmiddels zorgen 357 weerstations verspreid over Nederland dagelijks voor miljoenen weermetingen.

KNMI-wetenschappers hebben het afgelopen jaar op verschillende manieren onderzocht hoe nuttig en betrouwbaar de metingen van weerstations bij mensen thuis zijn. De algemene conclusie is dat niet alle weerstations even secuur en volgens de standaardeisen meten maar de hoeveelheid dagelijkse metingen op diverse plekken in Nederland maken WOW-NL-data interessant. Daarbij kunnen bepaalde metingen ook  gecompenseerd worden als bekend is wat de oorzaak is van de onregelmatigheden.

KNMI-onderzoeker Raymond Sluiter die betrokken is bij WOW-NL , stelt voor om de bruikbaarheid van de data verder te onderzoeken om tot real-time, hoge-resolutie kwaliteit weerdata op WOW  te komen. Daarbij zou het opzetten van een automatische validatie nodig zijn en een kwaliteits-feedbacksysteem voor de deelnemers. Een ander onderzoeksdoel is om hoge-resolutiekaarten te maken op basis van WOW-data.

Afgelopen jaar is uit onderzoek van KNMI’er Martijn Koole gebleken dat temperatuurmetingen uit WOW-NL de KNMI-metingen goed volgen. Het compenseren van de effecten van straling op de temperatuur tijdens zomerse namiddagen, geeft een realistischer beeld van het waarschijnlijke verloop van de temperatuur.
Daarnaast ontdekte afstudeerder aan Wageningen University Research Thomas Merkus dat het mogelijk is om temperatuurkaarten te verbeteren met verschillende interpolatiemethodieken. Windexperts van het KNMI hebben met een stormcase laten zien dat WOW-NL weerstations het Harmonie-weermodel voor de wind prima volgen. Dit weermodel is belangrijk voor de meerdaagse weersverwachtingen.
Deze onderzoeksresultaten geven voldoende reden om WOW-NL te kiezen als onderzoeksproject voor het KNMI Meerjaren Strategisch Onderzoeksplan (MSO) 2017. Deze heeft een looptijd va drie jaar.

Het KNMI ziet WOW-NL als een nieuwe manier om weerdata te krijgen die nieuwe mogelijkheden biedt voor onderzoek en analyses. Mensen met een weerstation kunnen hun metingen via internet delen met anderen. De weermetingen zijn op een kaart op wow.knmi.nl wereldwijd in te zien en te vergelijken met zowel particuliere als officiële weerstations.
Voor het KNMI zijn weerstations in achtertuinen of op balkons interessant omdat deze specifieke weerinformatie geven op locaties waar het KNMI niet kan meten. Zo is het KNMI net als andere meteorologische instituten wereldwijd steeds bezig diverse bronnen van informatie te integreren waarbij nieuwe technologie voor steeds meer mogelijkheden zorgt.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Het nieuwe klimaat van het Arctische gebied

    Aan het eind van de winter bereikt het Arctische zee-ijs zijn jaarlijkse maximum. Dit jaar gebeur...

    16 april 2025 - Klimaatbericht
  2. Opvallende verschillen tussen Oost- en West-Europa in 2024

    2024 was het warmste jaar in Europa sinds het begin van de metingen. We hebben de langste hittego...

    15 april 2025 - Klimaatbericht
  3. Marathonweer

    Zondag lopen duizenden mensen de Rotterdam Marathon. Ik ook. Weer of geen weer. Lopers beweren va...

    11 april 2025 - Klimaatbericht
  4. Kans op zo'n zachte maand maart neemt snel toe

    Maart was uitzonderlijk zonnig en zacht en er viel nauwelijks regen. Op maar liefst zes dagen lie...

    09 april 2025 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten