Het doorgeven van de metingen aan het KNMI
©KNMI

Nieuwe handregenmeters voor onze neerslagwaarnemers

27 januari 2025

Komend jaar krijgen alle vrijwillige neerslagwaarnemers van het KNMI een nieuwe handregenmeter. De oude regenmeters zijn aan vervanging toe. Bovendien zijn deze nieuwe regenmeters gemakkelijker in gebruik. Hiermee kunnen waarnemers nog beter bijdragen aan het verzamelen van waardevolle gegevens over regen in Nederland.

Vrijwillige neerslagwaarnemers spelen een belangrijke rol in het meten van neerslag. Zij doen dit elke dag vanuit hun eigen tuin of omgeving. De gegevens die zij verzamelen, worden door het KNMI gebruikt om de hoeveelheid neerslag op verschillende plekken in Nederland in kaart te brengen. Dit helpt bij het maken van de weersverwachting en het doen van klimaatonderzoek. 

Nieuwe handregenmeters 

De handregenmeters die de vrijwilligers tot dit jaar gebruiken, zijn toe aan vervanging. De oude handregenmeters zijn aan het einde van hun levensduur en worden vervangen om de kwaliteit van de metingen te garanderen. De nieuwe handregenmeters voldoen aan alle eisen vanuit de Wereld Meteorologische Organisatie. Bovendien zijn ze ergonomisch meer verantwoord.  

Het KNMI heeft de oude en nieuwe handregenmeters uitvoerig getest. Daarnaast wordt de komende twee jaar op acht locaties met zowel de oude handregenmeter als de nieuwe handregenmeter gemeten, om de waarnemingen te kunnen vergelijken. Dat is belangrijk, bijvoorbeeld om mogelijke verschillen tussen de regenmeters te begrijpen. 

Nauwkeurig neerslag meten 

Een handregenmeter meet nauwkeurig hoeveel regen er valt. Iedere ochtend om even voor negen uur ('s zomers een uur later) tappen meer dan 300 vrijwilligers handmatig de regenmeter af en meten zij zo nodig de hoogte van de sneeuw met een liniaal. Bovendien melden ze of hagel is waargenomen. De vrijwilligers geven de meting dagelijks digitaal door aan het KNMI. 

Fijnmazig netwerk 

De waarnemingen van vrijwillige neerslagwaarnemers zijn heel belangrijk voor het KNMI. Vanuit hun eigen tuin of nabije omgeving verzamelen ze informatie over neerslag. Vrijwillige neerslagwaarnemers wonen verspreid over heel Nederland. Dankzij hen heeft het KNMI een fijnmazig netwerk van waarnemingen, naast de automatische weerstations.  

Door deze waarnemingen kunnen wetenschappers beter begrijpen hoe ons klimaat verandert en waar extreme regenval vaker voorkomt. Dit is belangrijk om beter voorbereid te zijn op bijvoorbeeld wateroverlast. 

De nieuwe handregenmeter ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Marathonweer

    Zondag lopen duizenden mensen de Rotterdam Marathon. Ik ook. Weer of geen weer. Lopers beweren va...

    11 april 2025 - Klimaatbericht
  2. Kans op zo'n zachte maand maart neemt snel toe

    Maart was uitzonderlijk zonnig en zacht en er viel nauwelijks regen. Op maar liefst zes dagen lie...

    09 april 2025 - Klimaatbericht
  3. Lachgas is geen grap

    De naam lachgas houdt ons een beetje voor de gek, want zo onschuldig is het niet. Lachgas is beke...

    01 april 2025 - Klimaatbericht
  4. Meteorologisch droogteseizoen begint na recorddroge maart

    De periode waarin we droogte monitoren start vandaag. Het KNMI houdt elk jaar van 1 april tot en...

    01 april 2025 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten