Foto van weerballonoplating in Suriname
Foto: Emma Koole

Nieuwe klimaatscenario’s voor Suriname

25 oktober 2024

Het KNMI heeft nieuwe klimaatscenario’s ontwikkeld voor Suriname. Deze scenario’s geven een beter beeld van hoe Suriname geraakt zal worden door klimaatverandering. Dit beeld helpt Suriname om zich voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering, zoals hogere temperaturen en veranderingen in neerslagpatronen.

Suriname, een land dat bekend staat om zijn tropische regenwouden en vlakke kustgebieden, is kwetsbaar voor de effecten van klimaatverandering. De KNMI-klimaatscenario’s geven inzicht in hoe het klimaat in Suriname tot het jaar 2100 kan veranderen. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld beleidsmakers die plannen moeten maken voor de toekomst van het land. 

Toename in temperatuur 

Uit de klimaatscenario’s blijkt dat de temperatuur in Suriname de komende jaren zal stijgen. In de scenario's met hoge uitstoot kan rond 2100 de temperatuur aan de kust oplopen tot +4 graden Celsius en in het binnenland zelfs tot +5,5 graden Celsius boven de huidige normaal. In de scenario's met lage uitstoot vlakt de opwarming af rond 2050. Dan stijgt de temperatuur met ongeveer +0,9 graden Celsius aan de kust en +1,1 graden Celsius in het binnenland, waarna deze stabiel blijft. Deze toename van temperatuur kan grote gevolgen hebben voor de natuur, landbouw en de gezondheid van de bevolking. 

Veranderingen in regenval 

Naast de temperatuurverhoging verwacht het KNMI ook veranderingen in de neerslag. Over het algemeen wordt een afname van de totale hoeveelheid neerslag verwacht in Suriname. In het scenario met hoge uitstoot kan de jaarlijkse neerslag in 2100 met ongeveer 30% aan de kust en 24% in het binnenland afnemen. In de andere scenario’s zijn de veranderingen in neerslag kleiner. Het droge seizoen zal waarschijnlijk droger worden, terwijl het natte seizoen volgens sommige modellen zowel droger als natter kan worden dan nu. 

Beter voorbereiden op een veranderend klimaat 

De nieuwe klimaatscenario’s zijn ontwikkeld in samenwerking met de Meteodienst in Suriname. Dit onderzoek is belangrijk om Suriname te helpen bij het plannen van infrastructuur en natuurbehoud. Door samen te werken kunnen de mogelijke gevolgen van klimaatverandering beter worden aangepakt. 

De klimaatscenario’s helpen niet alleen bij het plannen voor de lange termijn, maar geven ook handvatten voor het nemen van maatregelen op korte termijn. Hierdoor kan Suriname zich beter voorbereiden op een veranderend klimaat. 

Samenwerking met Meteodienst in Suriname 

Het KNMI werkt sinds 1999 samen met de Meteodienst in Suriname (MDS) - in 2024 dus 25 jaar. Door de ligging en de goede kwaliteit van de weer- en klimaatmetingen levert Suriname een belangrijke bijdrage aan meteorologisch onderzoek in de wereld en aan het inzicht in klimaatverandering. Via het Makandra Programma (Ministerie van Buitenlandse Zaken) heeft het KNMI de mogelijkheid gekregen om de samenwerking verder uit te breiden.  

Suriname meet onder meer de ozonlaag. De jarenlange duur van meetreeksen is enorm belangrijk voor de duiding van bijvoorbeeld het gat in de ozonlaag en klimaatopwarming. De grilligheid van het weer en de verandering van het klimaat kun je alleen maar onderscheiden als je goede waarnemingen over lange tijd doet. De meteorologische waarnemingen worden de komende jaren samen met het KNMI verder ontwikkeld

Bezoek Surinaamse minister aan KNMI  

Van 9 tot 16 oktober 2024 was de Surinaamse Minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, in Nederland om terug te kijken op de succesvolle samenwerking en de voornemens over de toekomst te bespreken. 

De samenwerking met Nederlandse partijen uit de waterwereld bestaat al lang. Naast een uitgebreid bezoek aan het KNMI hebben minister Nurmohamed en zijn delegatie onder meer Invest International, Deltares, de TU Delft, Rijkswaterstaat, Waternet en RVO bezocht. De minister is ook ontvangen door zijn ambtsgenoot minister Barry Madlener van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.  

Bezoek van Riad Nurmohamed aan het KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Minder bewolking was belangrijke factor in recordwarmte 2023

    In 2023 bereikte de wereldgemiddelde temperatuur een recordhoogte. Rekening houdend met alle beke...

    18 december 2024 - Klimaatbericht
  2. Zonnestraling in december vergeleken met juni

    December is de donkerste maand van het jaar, met de laagste zonnestand en de kortste dagen. De ho...

    13 december 2024 - Klimaatbericht
  3. Klimaatwetenschap in de rechtszaal

    Vandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...

    10 december 2024 - Klimaatbericht
  4. KNMI klimaatgedicht

    KNMI klimaatgedicht 2024

    05 december 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten