Nieuwsbericht

Ozonlaag begint te herstellen, waakzaamheid is nodig

16 september 2019

Op Wereld Ozondag, 16 september, wordt wereldwijd aandacht besteed aan internationale afspraken om te voorkomen dat de ozonlaag wordt afgebroken. Meer dan dertig jaar geleden, in 1987, werd het Montreal Protocol ter bescherming van de ozonlaag getekend. De ozonlaag begint zich nu te herstellen en de blootstelling aan schadelijke UV-straling neemt af. De verwachting is echter dat pas in de tweede helft van deze eeuw de ozonlaag grotendeels hersteld zal zijn.

De hoeveelheid ozonlaag afbrekende stoffen in de atmosfeer neemt dankzij het Montreal Protocol gestaag af. Toch blijft het belangrijk om de ozonlaag en de ozonafbrekende stoffen te blijven meten. Zo bleek in recente jaren dat er uitstoot van CFK’s in de atmosfeer in China heeft plaats gevonden, ondanks het wereldwijde verbod.  Het blijft dus belangrijk wereldwijd de dikte van de ozonlaag en de hoeveelheid ozonafbrekende stoffen in de lucht in de gaten te houden en verboden uitstoot te identificeren en aan te pakken.

Lachgas

Ook lachgas speelt een belangrijke rol in de afbraak van de ozonlaag en de opwarming van het klimaat. Dat is dus een reden om de uitstoot ervan te beperken. Lachgas in de atmosfeer neemt op dit moment toe. Bovendien heeft het gas een levensduur van 120 jaar in de atmosfeer.

Ozonlaag

De ozonlaag beschermt de aarde tegen schadelijke ultraviolette UV-straling. De laag is dunner geworden door het gebruik van kunstmatige stoffen (waarvan CFK’s de bekendste zijn) die sinds vorige eeuw zijn gebruikt in onder meer koelkasten en spuitbussen. De ozonlaag is door deze gassen aangetast. Rond 2000 bereikte het ozongat zijn grootste omvang. Momenteel is het ozongat relatief klein en ligt het niet midden boven de Zuidpool, maar is wat richting Zuid-Amerika verschoven (zie figuur).

Het ozongat op 10 september 2019

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

    Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

    15 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

    Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

    12 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten