Nieuwsbericht

Storm Corrie in de bovenlucht

04 februari 2022

Het KNMI maakt voor windmetingen op hoogtes rond 100 tot 1000 meter nu ook gebruik van zogenaamde Doppler wind lidars. Dit is een nieuw meetinstrument dat vergelijkbaar is met een radar, maar dan met laserlicht. Storm Corrie die 31 januari over ons land trok was goed te zien in deze metingen van de bovenlucht, onder meer vanaf onze meetlocatie in Cabauw.

Wind wordt op verschillende manieren en locaties gemeten. Op 10 meter hoogte op onze weerstations op land en op zee. Daarnaast hogerop met weerballonnen, vliegtuigen en satellieten. Bij onze meetlocatie Cabauw maken we sinds kort gebruik van Doppler wind lidars. 'Lidar' staat voor light detection and ranging en is vergelijkbaar met een radar, maar dan met laserlicht. Deze remote-sensing instrumenten meten tot een paar honderden meter of zelfs enkele kilometers boven de grond, en worden naast Cabauw ook ingezet binnen de nieuwe windparken op de Noordzee.

Windsnelheid storm Corrie Noordzee windpark Borssele

In figuur 1 is de windsnelheid (10-minuut gemiddelde waardes) op het TenneT platform Borssele Alpha, binnen het Noordzee windpark Borssele voor de Zeeuwse kust te zien. De verschillende gekleurde symbolen geven verschillende meethoogte aan, namelijk tussen 60 en 295 meter boven het zeeniveau. Te zien is hoe de wind op zondag 30 januari van zeer lage windsnelheden rond 4 meter per seconde toeneemt naar boven de 20 meter per seconde in de vroege maandagochtend 31 januari en pas maandagavond weer langzaam afneemt.

Windsnelheid storm Corrie KNMI-meetlocatie Cabauw

In figuur 2 is de windsnelheid op meetlocatie Cabauw te zien, met metingen tot een hoogte van 1500 tot 2000 meter, waarbij de kleur de windsnelheid aangeeft. Ook hier is de overgang van bijna windstil op zondagmiddag (blauwe kleur) naar het overtrekken van storm Corrie (rode kleur) duidelijk te zien. De hoogste windsnelheden zijn gemeten op maandagochtend en -middag, waarbij de hoogste windsnelheiden op ruim boven de 30 meter per seconde uitkomen. Een belangrijke toepassing van deze nieuwe Doppler wind lidar metingen is het toetsen en verbeteren van de weermodellen. 

De metingen binnen de Noordzee windparken worden gedaan in samenwerking met Rijkswaterstaat. De metingen op Cabauw zijn voor onderzoek binnen het Ruisdael Observatory.

Figuur 1. Windsnelheid Borssele tijdens storm Corrie. ©KNMI
Figuur 2. Windsnelheid Cabauw tijdens storm Corrie. ©KNMI
foto van Doppler wind lidar op Cabauw
Doppler wind lidar bij onze meetlocatie in Cabauw ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

    Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

    15 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

    Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

    12 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten