foto van lancering earthcare satelliet op de Falcon9 raket
Foto: ESA

Succesvolle lancering van klimaatsatelliet EarthCARE

29 mei 2024

EarthCARE lanceerde succesvol op 29 mei om 00:20 uur (plaatselijke tijd: 28 mei om 15.20 uur) op een Falcon 9-raket vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië, Verenigde Staten. Slechts 10 minuten nadat EarthCARE aan zijn reis was begonnen, scheidde de satelliet zich van de raket. Om 01:14 uur werd het belangrijkste signaal ontvangen dat aangeeft dat EarthCARE zich veilig in een baan rond de aarde bevindt.

Besturing vanuit het Duitse Darmstadt 

EarthCARE wordt nu bestuurd vanuit ESA's European Space Operations Centre in Darmstadt, Duitsland. Controllers zullen de komende maanden zorgvuldig de missie controleren en kalibreren als onderdeel van de inbedrijfstellingsfase. De eerste data wordt zes maanden na de lancering voor iedereen vrij toegankelijk. De eerste wetenschappelijke producten zullen na ongeveer negen maanden vrij worden gegeven.  

Moment van succesvol signaal 

Door nieuwe satelliet meer begrip van klimaatverandering

EarthCARE staat voor Earth Cloud Aerosol and Radiation Explorer. De naam geeft aan dat hij het effect van wolken en stofdeeltjes in de lucht op de straling van de zon in kaart moet brengen. EarthCARE is uitgerust met geavanceerde instrumenten om onze atmosfeer op een nieuwe manier te observeren. Met vier sensoren zal EarthCARE belangrijke gegevens verzamelen over (de interactie tussen) wolken, fijnstof, zonnestraling en warmtestraling, waardoor wetenschappers een beter begrip krijgen van klimaatverandering. Ook is nieuw dat deze satelliet de driedimensionale structuur van de atmosfeer kan meten. De wetenschappelijke leiding van EarthCARE is in handen van het KNMI.

Gerd-Jan van Zadelhoff, wetenschappelijk leider (KNMI), legt uit: ‘Wolken zijn de grote onzekere factor bij het begrijpen van klimaatverandering. Ze reflecteren zonlicht, maar houden ook warmte vast. Hoe beïnvloeden wolken klimaatverandering precies? En welke rol speelt fijnstof daarbij? EarthCARE gaat ons helpen om deze en andere vragen te beantwoorden.’

Nederlandse betrokkenheid  

EarthCARE is ontwikkeld door ESA in samenwerking met het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). De satelliet is maandenlang uitgebreid getest bij ESTEC in Noordwijk, voordat hij verscheept werd naar lanceerbasis Vandenberg in de Verenigde Staten. Nederlandse wetenschappers en ingenieurs van SRON, TNO, Airbus NL, Bradford Space en het KNMI zijn al tientallen jaren nauw betrokken bij deze missie. 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

    Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

    15 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

    Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

    12 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten