Nieuwsbericht

Weersatelliet Meteosat-10 operationeel

20 december 2012

De nieuwe weersatelliet Meteosat-10 is na een succesvolle testperiode klaar om de Meteosat-waarnemingen aan te vullen met nieuwe beelden van de atmosfeer boven Europa en Afrika.

Deze nieuwste Europese weersatelliet is 5 juli jl. gelanceerd door EUMETSAT, de Europese organisatie voor de exploitatie van weersatellieten. Meteosat-10 neemt de taak over van Meteosat-9. De Meteosat-waarnemingen zijn dagelijks te zien in de weerberichten op televisie en internet. Meteosat-10 is de derde van de in totaal vier Europese weersatellieten binnen het Meteosat Second Generation (MSG) programma.

De komende twee maanden verspreiden Meteosat-10 en Meteosat-9 gelijktijdig hun meteorologische waarnemingen voordat Meteosat-10 de hoofdleverancier wordt. Zo krijgen gebruikers van de waarnemingen de gelegenheid om zich voor te bereiden op de overgang naar Meteosat-10.

De nieuwe weersatelliet bevindt zich in een geostationaire baan op een vast punt boven de aarde op 36000 km boven de Golf van Guinee. Doordat Meteosat-10 stil hangt ten opzichte van de aarde, kan de satelliet 24 uur per dag Europa observeren. De nieuwe Meteosat, die werkzaam moet zijn tot 2020, waarborgt de continuïteit van de waarnemingen, nu de vorige Meteosats officieel over hun houdbaarheidsdatum gaan.
Meteosat-10 heeft een hoogte van 3,8 meter, een breedte van 3,2 meter en weegt 2035 kilo. ESA heeft de satelliet ontwikkeld en gebouwd. EUMETSAT is eigenaar van de Meteosat satellieten en draagt zorg voor de operaties zoals controle van de satellieten, datacommunicatie en –processing.

Meteosat-9 blijft in werking voor Rapid Scan Service: de satelliet levert dan niet om het kwartier maar iedere vijf minuten beelden. De eerste satelliet Meteosat-8 – gelanceerd in 2002 - fungeert ook nog steeds als reserveweersatelliet.

Weersatelliet Meteosat-10 die tot 2020 beelden levert van de atmosfeer boven Europa en Afrika. foto EUMETSAT

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten