De weerwaarschuwingen van het KNMI worden goed gewaardeerd. Dat blijkt uit peilingen die we afgelopen jaar hebben uitgevoerd na afloop van een code oranje of rood. Uit het onderzoek blijkt dat tweederde van de mensen de codes passend vond bij de weersomstandigheden en driekwart van de mensen wist wanneer er een waarschuwing is afgegeven in de eigen provincie. Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking vond het tenminste in enige mate belangrijk om op de hoogte te zijn van weerwaarschuwingen.
Over het algemeen waren Nederlanders positief over de timing van de waarschuwingen. De meeste mensen vonden in 2023 dat de weerwaarschuwingen op het goede moment werd afgegeven. Voor driekwart van de mensen was de tijdsperiode van de waarschuwingen (heel) duidelijk. Bij code rood voor storm Poly op 5 juli 2023 vond men de tijdsperiode van de waarschuwing duidelijker dan bij de andere codes.
Uit de flitspeilingen van afgelopen jaar blijkt dat driekwart van de Nederlandse bevolking wist dat het KNMI de weerwaarschuwingen afgeeft. De Nederlandse burger was positief over het algemene bericht van de weerwaarschuwing. Men vond vooral het woordgebruik in het bericht duidelijk en de informatie bruikbaar.
Na het zien van het bericht met de weerwaarschuwing, wisten de meeste mensen voor welk gebied de melding gold en wat men kon verwachten. Acht op de tien vonden het duidelijk voor welke periode de melding geldig was.
Vier op de tien Nederlanders pasten hun gedrag aan vanwege de waarschuwing. Code rood voor storm Poly had duidelijk een groter effect op het gedrag dan code oranje. De belangrijkste reden om het gedrag niet aan te passen, is dat men toch al geen plannen had om naar buiten te gaan.
Uit de peilingen van 2021 en 2022 bleek dat de Nederlandse bevolking niet altijd wist wat te verwachten of te doen bij een weerwaarschuwing. Naar aanleiding van deze feedback communiceren we nu duidelijker op onze website wat te verwachten en wat te doen bij gevaarlijk weer. Bij uitgifte van een code oranje of rood delen we deze adviezen ook op sociale media.
Afgelopen jaar hebben we in de peilingen ook gevraagd wat mensen vinden van deze informatie. Een ruime meerderheid vindt de informatie in het bericht bruikbaar en het woordgebruik duidelijk. Ook wordt het bericht als volledig ervaren.
Uit het meest recente onderzoek blijkt dat het communiceren van wat mensen kunnen verwachten en doen na een weerwaarschuwing nog beter kan. Het KNMI werkt elke dag aan het verbeteren van weerwaarschuwingen en naar verwachting wordt komend jaar een vernieuwde KNMI-app uitgebracht, waarin ook aandacht komt voor handelings- en impactinformatie.
Het KNMI heeft aan Ipsos I&O gevraagd om peilingen uit te voeren vlak nadat een weerwaarschuwing is afgegeven. In 2023 hebben we 1 code rood en 9 keer code oranje uitgegeven. Na vijf van deze weerwaarschuwingen zijn peilingen uitgevoerd onder een representatieve groep van de Nederlands bevolking. Na één jaar is er een overkoepelend rapport opgesteld. Ook in 2021 en 2022 zijn flitspeilingen uitgevoerd naar de weerwaarschuwingen.
Bekijk het rapport peilingen weerwaarschuwing 2023.
In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...
20 november 2024 - Nieuwsbericht2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...
19 november 2024 - KlimaatberichtIn slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...
19 november 2024 - NieuwsberichtDe herfst is in volle gang: de dagen worden snel korter en de bladeren vallen van de bomen. De te...
13 november 2024 - Klimaatbericht