Klimaatbericht

Windarm jaar 2016: toeval, geen trend

22 mei 2017

Windmolenparken in Nederland hadden in 2016 een slecht jaar. De combinatie van lage stroomprijs en minder wind leidde in nieuwsmedia tot speculaties over een onzekere toekomst voor wind als bron van duurzame energie.

Uit windmetingen op 80 meter hoogte blijkt dat er in 2016 inderdaad relatief weinig wind was, zeker ten opzichte van 2015, waarin het juist bovengemiddeld hard waaide. Maar wat met name opvalt is de grote variatie tussen jaren. Hierin is 2016 geen uitschieter. Omdat wind het resultaat is van luchtdrukverschillen moet deze “grilligheid” wel worden veroorzaakt  door variaties in de ligging en sterkte van hoge- en lagedrukgebieden. Die ligging wordt deels bepaald door de grootschalige temperatuurverdeling. Hierdoor waait het bij ons in de winter (meestal) harder dan in de zomer.

Andere factoren zijn echter ook van belang, zoals variaties in de zeewatertemperatuur. Daarnaast beïnvloeden hoge- en lagedrukgebieden elkaars sterkte en positie. In een continu proces ontstaan ze uit kleine verstoringen, ontwikkelen zich tot stormen of windarme hogedrukgebieden om daarna weer weg te ebben. Het aantal mogelijkheden waarop dit kan gebeuren is enorm en verklaart waarom de wind in ons land zo sterk van dag tot dag en van jaar op jaar varieert.

Tijdreeks van de gemeten jaargemiddelde windsnelheid op de KNMI meetmast Cabauw, op 80 m hoogte (zwart). In blauw is weergegeven de wind te Cabauw berekend met het KNMI weersverwachtingsmodel Harmonie.
Tijdreeks van de gemeten jaargemiddelde windsnelheid op de KNMI meetmast Cabauw, op 80 m hoogte (zwart). In blauw is weergegeven de wind te Cabauw berekend met het KNMI weersverwachtingsmodel Harmonie.
Windpark (bron: pixabay.com).
Windpark (bron: pixabay.com).

In de KNMI’14 klimaatscenario’s is gekeken naar mogelijke toekomstige veranderingen in het Nederlands windklimaat. Het blijkt dat de veranderingen in windsnelheid en het aantal stormdagen klein zijn ten opzichte van de natuurlijke schommelingen. De verwachting is dus dat er na magere windjaren weer windrijke jaren zullen volgen.

KNMI-klimaatbericht door Hylke de Vries

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Het nieuwe klimaat van het Arctische gebied

    Aan het eind van de winter bereikt het Arctische zee-ijs zijn jaarlijkse maximum. Dit jaar gebeur...

    16 april 2025 - Klimaatbericht
  2. Opvallende verschillen tussen Oost- en West-Europa in 2024

    2024 was het warmste jaar in Europa sinds het begin van de metingen. We hebben de langste hittego...

    15 april 2025 - Klimaatbericht
  3. Marathonweer

    Zondag lopen duizenden mensen de Rotterdam Marathon. Ik ook. Weer of geen weer. Lopers beweren va...

    11 april 2025 - Klimaatbericht
  4. Kans op zo'n zachte maand maart neemt snel toe

    Maart was uitzonderlijk zonnig en zacht en er viel nauwelijks regen. Op maar liefst zes dagen lie...

    09 april 2025 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten