Nieuwsbericht

Zomer ontspoort in augustus

29 augustus 2014

De afgelopen zomer was een seizoen vol tegenstellingen met veel zware buien en wateroverlast, tropische temperaturen maar ook uitgesproken koele dagen. Juni was warm, juli zeer warm maar augustus zeer koel, de eerste koudere maand in bijna een jaar.

Herhaaldelijk vielen verspreid over het land intensieve regen- en onweersbuien met wateroverlast en schade. De drie zomermaanden telden elf dagen met zware regen, dat wil zeggen op minstens één officieel weerstation een hoeveelheid van 50 mm of meer. Toch was de zomer gemiddeld over het hele land wat neerslag betreft geen uitschieter, zeker niet als we dat afzetten tegen de zomers van de laatste jaren. Dat komt door grote regionale verschillen: het zuiden was met 474 mm in Maastricht wel uitzonderlijk nat, maar in het noorden was de zomer met 163 mm in Eelde droog. Gemiddeld over het land viel omstreeks 272 mm tegen 225 mm als langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010. De zomers van 2004, 2007, 2011 en 2012 waren een stuk natter.

Augustus was de natste zomermaand met landelijk 131 mm tegen 78 mm normaal. Plaatselijk viel in de afgelopen maand ongeveer 210 mm maar in delen van Overijssel, Drenthe en Groningen waar de buien niet zo talrijk waren viel de afgelopen maand op een aantal plaatsen minder dan 75 mm regen. Voor de recreatie was augustus veruit de minst fraaie maand van de zomer. Tussen 6 en 28 augustus viel op verschillende plaatsen elke dag regen en vaak veel neerslag. Drie weken elke dag regen van betekenis komt in de zomer niet vaak voor.

De natste dag van de zomer was 28 juli met in een deel van het land (vooral in de Randstad) 50 mm of meer. In Deelen viel 132 mm, waarvan 76 mm in één uur. Zulke zware buien zijn uitzonderlijk maar komen door het warmere klimaat tegenwoordig twee keer zo vaak voor als rond 1950.

De zomer van 2014 was vrij warm met vooral in het noorden van het land vaak opmerkelijk hoge temperaturen. In De Bilt was de temperatuur gemiddeld over juni, juli en augustus ongeveer 17,4 graden tegen 17,0 graden normaal. Dat de balans voor zomer naar de warme kant uitslaat is volledig te danken aan juni, juli en de eerste tien dagen van augustus. Juli was met 19,4 graden zelfs een van de warmste maanden sinds het begin van de metingen. Op 19 juli werd in Hoek van Holland 36,5 graden gemeten, de landelijk hoogste temperatuur. In het Waddengebied en Noord-Holland zijn die dag uitzonderlijk hoge temperaturen gemeten van meer dan 34 graden. In augustus volgde een serie zeer koele dagen waardoor de laatste maand van de zomer met 16,1 graden de koelste was in meer dan twintig jaar. Zulke tegenstellingen komen niet vaak voor. Augustus is ook de eerste maand sinds september vorig jaar met een lagere gemiddelde temperatuur dan normaal.

De zon was de afgelopen zomer vaak te zien. Landelijk gemiddeld berekende het KNMI 651 uur zon tegen 608 normaal. Aan zee scheen de zon ruim 720 uur, in Maastricht 585 uur.

 

 

Aantal zware regendagen (meer dan 50 mm op minstens een KNMI-neerslagstation) in de zomers van 1951-2014 (Bron: KNMI)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten