Nieuwsbericht

Code rood voor sneeuwstorm Darcy

08 februari 2021

Op zondag 7 februari was code rood van kracht voor sneeuwjacht in het hele land. Het sneeuwde bijna overal, behalve in de zuidelijke helft van Limburg. Ook stond er een stevige oostenwind, hierdoor werd de sneeuw voortgejaagd met als gevolg sneeuwduinen die voor het verkeer gevaarlijke situaties opleverden. Vanwege de zeldzaamheid kreeg de weerssituatie de stormnaam Darcy.

De combinatie van sneeuw, harde wind en temperaturen onder nul komen in Nederland niet vaak voor

De combinatie van sneeuwval, harde wind en temperaturen onder nul komen in Nederland niet vaak voor. In een groot deel van het land stond gedurende de dag windkracht 6. Op en langs het IJsselmeer waaide het stormachtig, windkracht 8. Daarmee is Darcy de eerste sneeuwstorm in lange tijd geworden. De laatste keer dat we te maken hadden met sneeuwjacht was op 9 januari 2010, in het noorden van het land. 

Rijkswaterstaat rapporteerde vele ongelukken. De hele dag was er geen treinverkeer mogelijk en Eindhoven Airport werd gesloten vanwege de sneeuwval.

Sneeuwdek

In een groot deel van het land viel 5 tot 10 centimeter sneeuw. Vooral in het oosten lokaal zelfs 10 tot 20 centimeter of meer. Dit sneeuwdek wordt door dagelijks gemeten door onze vrijwillige neerslagwaarnemers en op zeventien automatische weerstations in het land. Met name in het noorden en in het oosten zijn sneeuwduinen gevormd, meestal van zo’n 50 centimeter hoogte. Ook zijn er sneeuwduinen van ruim 1,5 meter gerapporteerd.

Maandag nog code oranje in noorden van het land

Code rood werd middernacht beëindigd. Tot maandag 8 februari 18.00 uur geldt code oranje vanwege grootschalige gladheid door gevallen sneeuw en ijsplaten in Noord-Holland, Friesland, Groningen en in het Waddengebied. In de rest van het land geldt vanaf 12.00 uur code geel voor gladheid door sneeuwresten. Volg onze waarschuwingen via onze website en Twitter. 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten