Artist impression van Meteosat 12 © EUMETSAT
©EUMETSAT

Nieuwe weersatelliet nu actief

04 december 2024

De nieuwe weersatelliet Meteosat 12 is vanaf vandaag operationeel. Deze satelliet is de eerste van een nieuwe generatie en levert nauwkeurigere en snellere weergegevens. Dit helpt meteorologen om betere weersverwachtingen te maken.

In deze video zie je een vergelijking tussen de beelden van deze nieuwe satelliet en beelden van een satelliet van de vorige generatie:

De Meteosat 12 maakt elke 10 minuten beelden met een veel hogere resolutie dan zijn voorgangers. Waar de vorige generatie beelden maakte in blokken van 3 bij 6 kilometer, doet de nieuwe satelliet dit in blokken van 1 bij 2 kilometer. Daarnaast meet de satelliet overdag in meer verschillende golflengten. Dit levert extra informatie op over bijvoorbeeld wolken en vocht in de lucht. 

Een andere belangrijke vernieuwing is het bliksemdetectiesysteem. Hiermee kunnen buien beter worden gevolgd, vooral in gebieden zonder andere bliksemdetectiesystemen, zoals Afrika en de oceaan. 

Belangrijk voor weersverwachtingen 

Dankzij de nieuwe technologieën kan de Meteosat 12 ontwikkelende buien en mist beter in beeld brengen. Ook krijgen meteorologen meer gegevens over de vochtigheid in de atmosfeer. Deze informatie wordt gebruikt voor het maken van weersverwachtingen en door computermodellen die deze verwachtingen berekenen.  

Toekomstige satellieten 

De Meteosat 12 is de eerste van een nieuwe serie van drie satellieten, die vanuit de ruimte continu het weer in onze omgeving monitoren. In 2025 staat de lancering van de tweede satelliet, Sounder 1, gepland. Deze Sounder 1 zal verticale metingen van de atmosfeer mogelijk maken en ook luchtkwaliteit meten. In 2026 volgt de derde satelliet, Imager 2. Deze is identiek aan de Meteosat 12, maar kan nog sneller beelden maken – elke 2,5 minuut in plaats van iedere 10 minuten. Dat maakt het mogelijk om de actuele weersontwikkelingen nog beter te kunnen volgen.  

De Meteosat 12 en de toekomstige satellieten zorgen samen voor nauwkeurigere en betrouwbaardere informatie over het weer. 

Via EUMETSAT zijn de data toegankelijk. 

Beeld van storm Poly door Meteosat 12, 6 juli 2023. ©EUMETSAT

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Jaaroverzicht aardbevingen 2024

    Het afgelopen jaar zijn er in Nederland 47 aardbevingen opgetreden. Daarvan waren er 40 geïnducee...

    02 januari 2025 - Nieuwsbericht
  2. 2024: opnieuw een extreem warm en zeer nat jaar

    Met een gemiddelde temperatuur van 11,8 °C was dit jaar opnieuw warm, net zoals vorig jaar. 2024 ...

    31 december 2024 - Nieuwsbericht
  3. Van blauw naar rood: klimaatverandering in beeld

    Vandaag is de nieuwste klimaatstreepjescode voor Nederland gepubliceerd, van 1901 tot en met 2024...

    30 december 2024 - Nieuwsbericht
  4. Minder bewolking was belangrijke factor in recordwarmte 2023

    In 2023 bereikte de wereldgemiddelde temperatuur een recordhoogte. Rekening houdend met alle beke...

    18 december 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten