Nieuwsbericht

Ozonlaag begint zich te herstellen

15 september 2017

Door internationale afspraken is de uitstoot van bijna alle ozonafbrekende stoffen vrijwel uitgebannen. Hiermee is voorkomen dat de ozonlaag over de hele wereld steeds dunner wordt. Op Wereld Ozondag, zaterdag 16 september, is het dertig jaar geleden dat het Montreal Protocol werd getekend om de ozonlaag te beschermen.

De eerste tekenen van herstel van de ozonlaag worden voorzichtig zichtbaar. De verwachting is dat rond het midden van deze eeuw de ozonlaag grotendeels hersteld is. Het ozongat op de Zuidpool is dan naar verwachting een stuk minder uitgestrekt en veel minder diep.

Opwarming aarde

De opwarming van de aarde heeft invloed op het herstel van de ozonlaag. Volgens een aantal scenario’s van toekomstige klimaatverandering kan dit ertoe leiden dat in de tropen de ozonlaag in de tweede helft van deze eeuw opnieuw dunner wordt. De voornaamste reden is dat klimaatverandering behalve aan de grond ook hoog in de atmosfeer tot sterke temperatuurveranderingen leidt. Hierdoor zouden grootschalige windpatronen kunnen veranderen. De van nature al hoge zonkracht in de tropen zou in dit geval nog hoger kunnen worden. Mede hierom blijft het KNMI in de gaten houden hoe de ozonlaag zich deze eeuw verder ontwikkelt. Het KNMI werkt hiervoor nauw samen met de Meteorologische Dienst in Suriname. In Paramaribo bevindt zich een van de weinige meetstations voor de ozonlaag in de tropen. Zo wordt vlakbij de evenaar wekelijks met een weerballon de ozonlaag gemeten.

Zonkracht

Zonder de internationale maatregelen van de afgelopen dertig jaar zou de zonkracht, de maat voor de schadelijke UV straling van de zon, in Nederland in 2017 gemiddeld tot een vol punt hoger zijn geweest dan in de jaren tachtig. Blootstelling van de huid aan UV straling is de voornaamste oorzaak van het ontstaan van huidkanker, vooral door onverstandig zongedrag. Vanaf zonkracht 7 waarschuwt het KNMI daarom voor een hoge zonkracht. Door het succes van het Montreal Protocol komt dat hier nu gemiddeld minder dan 10 keer per jaar voor. In de tropen ligt de zonkracht gewoonlijk rond de 12.

Montreal Protocol

Het Montreal Protocol is opgesteld om de productie en het gebruik van ozonafbrekende stoffen zoveel mogelijk uit te faseren en daardoor de ozonlaag te beschermen. Het internationale verdrag werd ondertekend op 16 september 1987. Om de gemaakte afspraken kracht bij te zetten wordt sinds 1994 op Wereld Ozondag wereldwijd aandacht gevraagd voor het behoud van de ozonlaag.

Oplating van een weerballon in Paramaribo voor een meting van de hoeveelheid ozon in de ozonlaag (Bron: KNMI/Arnoud Apituley)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Opvallende verschillen tussen Oost- en West-Europa in 2024

    2024 was het warmste jaar in Europa sinds het begin van de metingen. We hebben de langste hittego...

    15 april 2025 - Klimaatbericht
  2. Marathonweer

    Zondag lopen duizenden mensen de Rotterdam Marathon. Ik ook. Weer of geen weer. Lopers beweren va...

    11 april 2025 - Klimaatbericht
  3. Kans op zo'n zachte maand maart neemt snel toe

    Maart was uitzonderlijk zonnig en zacht en er viel nauwelijks regen. Op maar liefst zes dagen lie...

    09 april 2025 - Klimaatbericht
  4. Lachgas is geen grap

    De naam lachgas houdt ons een beetje voor de gek, want zo onschuldig is het niet. Lachgas is beke...

    01 april 2025 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten