Nieuwsbericht

Recordnatte juni in het zuidoosten

14 juli 2016

Nog nooit kreeg een KNMI-weerstation in juni 277 mm neerslag te verduren. Deze hoeveelheid viel in het Limburgse Ysselstein, een nieuw record voor de maand juni. In het zuidoosten van het land viel op veel plaatsen meer dan 200 mm neerslag. Het zuidoosten van Nederland was in juni zelfs één van de natste gebieden van heel Europa.

Ook elders in het land leverden onweersbuien veel neerslag op, maar minder dan in het zuidoosten. Gemiddeld over het land viel 118 mm. Dat is twee keer de normale hoeveelheid voor deze maand. De talrijke zware buien, die zich ontwikkelden in de warme vochtige lucht in het zuidoosten van Nederland hingen samen met een standvastig lagedrukgebied boven Midden-Europa. Vooral op 23 juni waren de buien extreem zwaar. Op verschillende plaatsen werd schade aangericht door valwinden, bliksem, wolkbreuken en vooral door enorme hagelstenen met een doorsnede van 4 tot lokaal 10 cm. Daarmee behoren deze hagelstenen tot de grootste die de afgelopen 25 jaar in Nederland zijn waargenomen.

Ondanks de regen was juni ook een warme maand vooral door de vele warme nachten. In De Bilt lag de maandgemiddelde temperatuur ruim een graad boven het langjarig gemiddelde en hoort deze juni bij de tien warmste in ruim een eeuw. Aan de kust was het minder warm en kwam de gemiddelde temperatuur rond normaal uit. De hoogste temperatuur van 32,6 graden werd op 23 juni gemeten in Arcen. Dat was ook de eerste tropische dag (30,0 graden of hoger) van dit jaar.

Door de vele buienwolken en hardnekkige bewolking afkomstig van de Noordzee liet de zon vaak verstek gaan. De zon scheen gemiddeld over Nederland bijna 40 uur minder dan normaal in juni.Vooral in het zuiden was het somber, in het noordwestelijk kustgebied was de zon het vaakst te zien.

De enorme hoeveelheid regen leidde op veel plaatsen tot wateroverlast  © Leo Wouters
De enorme hoeveelheid regen leidde op veel plaatsen tot wateroverlast © Leo Wouters
Het zuidoosten van Nederland was in juni zelfs één van de natste gebieden van heel Europa  ©KNMI
Het zuidoosten van Nederland was in juni zelfs één van de natste gebieden van heel Europa ©KNMI
KNMI-neerslagradar van de zware onweerssbuien met enorme hagelstenen die op 23 juni in de avonduren over ons land trokken  ©KNMI
KNMI-neerslagradar van de zware onweerssbuien met enorme hagelstenen die op 23 juni in de avonduren over ons land trokken ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten