mensen schommelen op het strand bij zonsondergang in augustus 2024
Foto: Arnoud Apituley

Warme en zonnige zomer met onweersbuien

31 augustus 2024

Met een gemiddelde temperatuur van 17,8 °C tegen 17,5 °C was de zomer net iets warmer dan het langjarig gemiddelde. Deze zomer kende twee gezichten: de eerste helft was het vaak koel en nat, de tweede helft vaak warm en droog. Dankzij augustus was het ook een zonnige zomer.

Augustus was zeer warm en zonnig. Op enkele korte onderbrekingen na was het zomers weer met vaak maximumtemperaturen rond 25 °C. Rond 13 augustus was het enkele dagen zeer warm met een hoge luchtvochtigheid en hoge minimumtemperaturen van rond de 19°C. Op 13 augustus werd met 34,9 °C in Nieuw Beerta, Groningen, de hoogste temperatuur van deze zomer gemeten.

Juli was iets minder warm dan normaal, die maand begon koel maar uiteindelijk was het tijdelijk warm met in het zuiden tropische temperaturen. Juni was ook koeler dan normaal. De laagste temperatuur van deze zomer, 3,6 °C, werd op 9 juni in Deelen, Gelderland, gemeten.

Gemiddelde hoeveelheid neerslag, wel ongelijk verdeeld

Er viel landelijk gemiddeld ongeveer evenveel neerslag als het langjarige gemiddelde, namelijk 222 mm. In het zuidoosten en oosten was het duidelijk natter dan normaal. In het midden en westen was het (veel) droger dan normaal. Deze verdeling werd veroorzaakt doordat er landinwaarts als gevolg van de warmte soms stevige buien waren terwijl het in het westen, waar het minder warm was, droog bleef. 

Eind augustus lag het landelijk neerslagtekort rond 60 mm. Normaal is dat ruim 100 mm. Het neerslagtekort was het grootst in het zuidwesten. Dat het neerslagtekort, dat vanaf 1 april wordt berekend, kleiner dan normaal is werd mede veroorzaakt door de zeer natte lente.

Codes oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI gaf op 9 juli code oranje uit voor zware onweersbuien in het hele land. Vooral in Noord-Brabant en Gelderland viel plaatselijk 30 tot 70 mm. Op 13 augustus gold code oranje voor zware onweersbuien in Limburg en Overijssel en op 24 augustus was dat voor het zuidoosten en oosten het geval.

Zonnige zomer dankzij zonnige augustus

Met landelijk gemiddeld 695 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 641 uur was de zomer zonnig. Het minst zonnig was het in Arcen met 610 uur zon, het zonnigst in De Kooy met 730 uur. Het beeld van deze zomer past in dat van het veranderende klimaat: zonnige en warme zomers met een grillig neerslagpatroon waarbij langdurige droge en natte perioden elkaar afwisselen.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020.

Bekijk het volledige voorlopige zomeroverzicht.
 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Stormnamen 2024-2025

    De eerste storm van dit seizoen krijgt de naam Ashley, ingebracht door de weerdienst van Groot-Br...

    29 augustus 2024 - Nieuwsbericht
  2. Terugverende temperaturen

    Temperaturen veren terug naar het langjarig gemiddelde. Naarmate ze meer afwijken van het gemidde...

    28 augustus 2024 - Klimaatbericht
  3. Storing KNMI-website 24 augustus 2024

    Onze website was zaterdag 24 augustus 2024 lange tijd niet bereikbaar. Door een technisch mankem...

    27 augustus 2024 - Nieuwsbericht
  4. Vulkaan IJsland opnieuw uitgebarsten

    Op het schiereiland Reykjanes in het zuidwesten van IJsland is op donderdag 22 augustus om 23.26 ...

    23 augustus 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten