Nieuwsbericht

KNMI opent neerslagradar in Herwijnen

12 mei 2017

Vandaag heeft het KNMI zijn nieuwe radarstation in Herwijnen (Gelderland) officieel in gebruik genomen. De radarantenne brengt de neerslag in kaart. De antenne met de beschermende bol staat op de voormalige verkeerstoren van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Vanuit deze locatie kan de schotelantenne het luchtruim ongestoord afspeuren naar buien en heeft de neerslagradar vrij zicht in alle richtingen tot in de verre omgeving.

De radar in Herwijnen vervangt die in De Bilt, waar hoge gebouwen het zicht rondom de schotelantenne steeds meer beperken. Daardoor werd tot voor kort een deel van het radarbeeld in De Bilt geblokkeerd.

De neerslagradar in Herwijnen vormt nu samen met het onlangs vernieuwde radarstation in Den Helder het nieuwe KNMI-radarnetwerk, waarmee iedere bui boven Nederland en de Noordzee in kaart kan worden gebracht.  De nieuwe radars in Herwijnen en Den Helder maken deel uit van een omvangrijk Europees radarnetwerk, zodat het KNMI de neerslaggegevens met de omringende landen kan uitwisselen. 

Met het KNMI-radarnetwerk wordt iedere bui boven Nederland en de Noordzee in kaart gebracht.

Neerslag gedetailleerder in kaart

De nieuwe radars van het KNMI zijn uitgerust met de nieuwste techniek waarmee neerslag nog gedetailleerder kan worden gevolgd. Zo biedt het nieuwe systeem betere informatie over de druppelgrootte en kan het onderscheid maken tussen de verschillende neerslagvormen. Ook biedt de nieuwe radar de mogelijkheid om vaker beelden te maken, een toepassing die de komende tijd verder wordt ontwikkeld.    

Radarbeelden voor waarschuwingen en verwachtingen

De meteorologen van het KNMI maken volop gebruik van radarbeelden voor neerslagverwachtingen en weerwaarschuwingen. Ook wordt radarinformatie gebruikt voor het in kaart brengen van de hoeveelheid neerslag die verspreid over het land is gevallen in aanvulling op het netwerk van neerslagstations aan de grond.

Tal van diensten, zoals overheidsinstanties, luchtvaart, scheepvaart, weerbedrijven, verkeersdiensten en de media gebruiken de KNMI-radarbeelden in hun weerberichten. Zo worden de neerslagradarbeelden  op smartphones en in de weerberichten op tv en internet gemaakt op basis van de radargegevens van het KNMI. 

De neerslagradar van het KNMI in Herwijnen die op 12 mei 2017 officieel in gebruik is genomen ©Hans Beekhuis
De neerslagradar van het KNMI in Herwijnen die op 12 mei 2017 officieel in gebruik is genomen ©Hans Beekhuis
Officiële opening van de KNMI-neerslagradar in Herwijnen door Loes van Ruijven-Van Leeuwen (burgemeester gemeente Lingewaal) en Gerard van der Steenhoven (hoofddirecteur KNMI) ©Kees Lemcke
Officiële opening van de KNMI-neerslagradar in Herwijnen door Loes van Ruijven-Van Leeuwen (burgemeester gemeente Lingewaal) en Gerard van der Steenhoven (hoofddirecteur KNMI) ©Kees Lemcke

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten